Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте тези храни по време на пости, те съдържат йод

06 март 2024, 14:07 часа

Великденските пости наближават. Руският лекар д-р Елена Малишева посочва 3 необичайни храни, които могат да се консумират през този период, за да се избегне йоден дефицит.

Според нея трите храни, които са богати на йод, включват водорасли, уакаме и фейхоа.

Храни, богати на йод, които да ядете по време на пости

Водораслите са на първо място в класацията - 0,1 грама от този продукт съдържа дневна доза йод. Водораслите уакаме заемат второ място в класацията на суперхраните - 1,4 грама осигуряват необходимото количество йод всеки ден. На трето място е фейхоа: само пет грама от този продукт ще запълнят дневната ви нужда от коментирания микроелемент, според експерта.

Топ 5 традиционни български постни ястия за зимата

Този екзотичен плод може да се консумира със или без кората. Кората придава на плодовата каша тръпчив вкус. Но вкусът на фейхоа напомня на ананас, киви и ягоди. Ако предпочитате обелени плодове, изяжте пулпата с чаена лъжичка. Плодът трябва да се консумира суров, след измиване под течаща вода. Пулпата му има сладко-кисел вкус и лек аромат на ягода.

Антиоксидантите във фейхоа предпазват клетките от увреждане от свободните радикали. Освен това повечето от тези вещества са в кората, която с право се счита за естествен антибиотик. Затова е много по-полезно да се консумира целият плод. Благодарение на витамините А и С, редовната консумация на плодовете фейхоа подобрява имунитета, осигурявайки профилактика на настинки. Полифенолите, на които е богат този плод, имат противовъзпалителни свойства и следователно тези съединения могат да имат защитен ефект срещу възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт.

Редовната консумация на фейхоа помага за възстановяване на жизнеността, заздравяване на наранявания от различен произход и локализация, регенериране на кожата след операция, което е особено важно за човешкия организъм след тежки заболявания или силен стрес.

Плодът е полезен за стомашно-чревния тракт. Благодарение на високото си съдържание на диетични фибри, фейхоа може да поддържа здравето на червата, да стимулира функционирането му, има защитен ефект срещу възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт и може да се използва за предотвратяване на запек и метеоризъм.

Плодът влияе върху работата на сърцето. Поради високото си съдържание на калий, тези плодове могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвното налягане и значително намаляване на риска от инсулт. Фибрите са важни и за здравето на сърцето – помагат за поддържане на нивата на кръвната захар.

Според специалиста без йод не се образуват хормони на щитовидната жлеза, поради което той е толкова важен за нашето тяло. Д-р Малишева също подчертава, че липсата на йод при бременни жени може да доведе до намаляване на умствената активност на детето.

Лекар: Тези храни са най-добрият източник на протеин по време на пости

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес