Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте по 1 лъжичка от това, за да забавите побеляването на косата

18 януари 2023, 11:40 часа

Едва ли има жена, която да не иска да забави процесите на стареенето, сред които е и побеляването на косата.

Дефицитът на определени микроелементи забавя производството на определени пигменти, отговорни за побеляването на косата.

Трихологът д-р Олга Кохас споделя, че съвременният ритъм на живот провокира по-ранна поява на бели косми. Една от причините за този процес е липсата на микроелемента мед.

Лекар: Тези витамини ще накарат косата ви да расте като луда

"На фона на липсата на желязо количеството мед в организма намалява. Медта помага на клетките да произвеждат пигменти, които влияят на цвета на косата ви", споделя специалистът. 

Само 1 лъжичка от тази храна на ден забавя побеляването на косата

Според експерта е възможно да се предотврати побеляването на косата, като се използват различни налични в търговската мрежа лосиони за коса, съдържащи мед. Освен това медта участва в образуването на структурата на колагена, този елемент също е важен за здравето и красотата на косата.

Като цяло, ако в организма липсва мед, има риск от анемия и бързо побеляване на косата. Освен това в такива случаи се диагностицира недостиг на кислород в тъканите, а всъщност той е основният преносител на хранителни вещества. В същото време карантиите се считат за един от полезните продукти, които забавят посивяването на косата.

Ако искате здрава и гъста коса, яжте тези храни

Например, само 1 чаена лъжичка черен дроб от треска ще осигури на тялото необходимата дневна доза мед.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес