Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Хората над 60 години НЕ трябва да яда тези плодове

19 юли 2023, 06:57 часа

Хората над 60 години трябва да изключат определени храни от диетата си - в това число и определени плодове, според руския диетолог д-р Мариат Мухина. 

Храните, които не са полезни за хората над 60 години

Експертът споделя, че диетата на хората над 60 години трябва да бъде по-стриктно контролирана по отношение на храни, чиято консумация води до повишаване на нивата на кръвната захар. Според лекаря на тази възраст рискът от развитие на диабет тип 2 рязко се увеличава - в случая заслугата е и на други фактори. Панкреасът се изтощава и е по-малко способен да произвежда хормони, които регулират кръвната захар.

Нефролог: Това са 3-те най-добри храни за здрави бъбреци

В тази връзка д-р Мухина посочва храни, които хората над 60 години не трябва да консумират. Общото между тях е високият гликемичен индекс (GI), което означава, че след консумация на продукта нивото на глюкозата в кръвта на човек рязко се повишава.

Храните с висок ГИ обикновено изобилстват от прости въглехидрати и захари. Една от тях са смокините.

„100 грама смокини съдържат 57 грама въглехидрати. Това са 11 супени лъжици захар. На хората над 60 години не се препоръчват да ги консумират“, казва лекарят.

Кардиолог: Яжте 30 растителни храни седмично за здраво сърце

Също така диетологът е убеден, че възрастните хора не трябва да ядат сушени кайсии. Освен това тези плодове имат висока концентрация на въглехидрати.

"100 грама сушени кайсии съдържат 55 грама нетни въглехидрати и не трябва да се консумират от възрастни хора", казва още лекарят.

Д-р Мухина подчертава, че честата консумация на храни, които повишават нивата на кръвната захар, може да се окажат фактор за развитието на диабет.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес