Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Едва ли предполагате, че това е най-доброто мляко за сваляне на холестерола

04 юли 2023, 13:12 часа

Старши диетологът д-р Виктория Тейлър от BHF предупреждава, че честото добавяне на пълномаслено краве мляко към зърнени храни, чай и кафе може да доведе до натрупване на холестерол в кръвта. Козето мляко също съдържа подобни нива на наситени мазнини, които могат да повишат нивата на липопротеините с ниска плътност (LDL) в кръвта.

Кое най-доброто мляко за сваляне на холестерола?

От благотворителната организация за холестерол Heart UK поясняват:

„Нашите чернодробни клетки имат LDL рецептори. Когато LDL холестеролът преминава през кръвта, тези рецептори приемат холестерола от кръвта в черния дроб, за да бъде разграден. Изследванията показват, че яденето на твърде много наситени мазнини пречи на рецепторите да работят толкова добре и холестеролът се натрупва в кръвта".

Лекар: Яжте тези храни, за да изчистите кръвта си от холестерола

Д-р Тейлър добавя, че соевото мляко може да бъде добра алтернатива на кравето или козето мляко. Изследванията свързват соевия протеин с ползите за здравето на сърцето.

„Проучванията показват, че консумацията на 15 до 25 грама соев протеин на ден може да помогне за понижаване на нивата на холестерола“, обяснява Тейлър.

„Порция от 250 ml соево мляко съдържа около 8 g протеин“, добави тя.

Лекар: Този летен плод сваля холестерола - яжте по 1 чаша от него всеки ден

Понижавайки холестерола, вие намалявате шансовете си за развитие на сърдечни заболявания. Следователно, консумирайки соево мляко, можете да намалите високите нива на холестерол и риска от сърдечни заболявания.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес