Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Деменцията се крие зад тези симптоми

30 септември 2024, 13:05 часа

Внезапната поява на симптоми на деменция всъщност може да бъде делириум, синдром, който включва загуба на ориентация за време и пространство, както и емоционална възбуда, съобщава д-р Лаура Заурин Паниагуа.

Симптоми на деменция 

Деменцията е набор от симптоми, които могат да включват проблеми с паметта, мисленето, вниманието, ориентацията и вземането на решения. Всичко това пречи на ежедневието на човека. Тези симптоми обаче се развиват бавно. Ако се появят внезапно, човекът може да страда от делириум. Но делириум може да възникне и при пациент с деменция: тези състояния не се изключват взаимно.

Ново проучване: Този алкохол намалява риска от деменция 

"Често човек, засегнат от делириум, е хиперактивен през нощта и спи дълбоко през деня. В този случай човек може да не помни събитията от нощта, да страда от делириум и нарушения на речта. Възможно е да има промени във възприятието и халюцинации, възбуда и внезапни промени в настроението", казва лекарят.

Рисковите фактори за делириум включват хоспитализация (засягаща до една трета от по-възрастните болнични пациенти), едновременна употреба на множество лекарства, сензорни увреждания, стрес и предишна операция.

"Повечето рискови фактори са контролируеми, така че делириумът може да бъде избегнат. Важно е да не допускате шум и светлина в спалнята на възрастния човек през нощта и да отваряте завесите сутрин, за да влезе слънчева светлина. Необходимо е също така да се гарантира, че възрастният човек има достатъчен прием на течности и своевременно да се лекуват съществуващи заболявания, включително използването на очила и слухови апарати", пояснява още специалистът.

Лекарят допълва, че профилактиката на деменция е задължителна. Експертът препоръчва да следвате няколко прости правила:

  • Осигурете си постоянно когнитивно натоварване: редете пъзели, решавайте кръстословици, пейте, рисувайте, четете художествена и научна литература, слушайте класическа музика, свирете на музикални инструменти, изучавайте чужди езици и като цяло научете нещо ново;
  • Яжте храни, богати на омега-3 мастни киселини и антиоксиданти (ядки, морски дарове, пресни зеленчуци и горски плодове);
  • Водете здравословен начин на живот (спорт, отказ от тютюнопушене и алкохол, разходки на чист въздух, здрав сън).

"Ако забележите признаци на увреждане на паметта, вниманието или мисленето на любим човек , тогава е по-добре да се консултирате с невролог навреме. Понастоящем деменцията не може да бъде излекувана, но прогресията й може да се забави. В ранните стадии на заболяването е възможно когнитивно обучение; разработени са много компютърни програми, насочени към коригиране на когнитивното увреждане", казва още специалистът.

Лекар: Яжте всеки ден тези храни, те предпазват от деменция и висок холестерол

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес