Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Ако усетите това, значи страдате от токсично претоварване

22 април 2023, 18:40 часа

Ако затрупате систематично пречиствателните органи черен дроб и бъбреци с лекарствени препарати и хранителни добавки, то неминуемо ще претоварите основните системи на организма си с токсични вещества, продукти на биохимични реакции от най-различен характер, които оставайки в тялото ще ви причиняват здравословни проблеми с нарастващ интензитет.

Токсични вещества могат да бъдат както единични молекули, така и пептиди или/и протеини. Следва да се отбележи, че неспособността на организма да отстранява ефективно токсините може, до голяма степен, да се дължи на енергиен недостиг – резултат стресиращото ежедневие, изискващо все повече и повече енергия.

За недостиг на енергия говори практически необоснованата поява на тревожност, страх, ревност или/и гняв – чувства, които се задълбочават с увеличаване на изпушените цигари и изпитите кафета, или консумирания алкохол, но интензивността им може рязко да се понижи, ако вместо това се наблегне на консумирането на плодове, зеленчуци и билкови чайове, съдържащи както естествени витамини, микроелементи, фибри, така и други полезни за организма вещества. Препоръчително е също така всекидневно, пълно релаксиране/отпускане на тялото в продължение най-малко на четвърт час.

Лекар: Не добавяйте това към храната, защото става токсична!

Друг признак за такъв тип токсично отравяне на организма е резкият спад на концентрация, който торпилира желанието за ползотворна работа и поражда бурни панически действия. В такива случаи тялото, подобно на компютъра, трябва да се рестартира, за да не се получи пълен блокаж на нервната система. рецептата тук е дозираното увеличаване на приема на минерали и витамини обезателно да бъде комбиниран с разходки или/и екскурзии всред природата, срещи с приятели, повече игри с децата…

Сигнал, че се е получил вреден хранителен навик, водещ до постепенно отравяне на организма с токсини, е нарастващата пристрастеност към „нездравословни“ храни, каквито се оказват, от една страна, многообразните сладкарски изделия (свръхзадоволяващи въглехидратния глад) и от друга страна, всекидневната, завишена консумация на месо, с което организмът получава свръх дози от протеини и мазнини.

При такъв нездравословен хранителен режим се получава трайно отравяне на кръвта с токсични вещества, изразяващо се в повишаване на „лошия“ холестерол, отлагането на плаки по стените на артериите и свързаните с това заболявания: повишено кръвно налягане, инфаркти или/и инсулти. При възникване на подобна хранителна пристрастеност е наложително от менюто да бъдат временно изключени сладките въглехидратни изделия, изкуствените напитки и месните ястия. Препоръчително е пиенето на сокове, изстискани от натурални плодове и зеленчуци.

С натрупването на мазнини и захари в организма, особено когато стресовите ситуации следват една след друга, метаболизмът съществено се забавя и мазнините започват да се отлагат предимно в коремната област. Този пагубен за здравето и фигурата механизъм е резултат от постоянното забързване на живота, което, като че ли, ограничава да се отделя нужното внимание и време за въвеждане на стабилен здравословен хранителен режи.

Лекар разкри страничен ефект на авокадото, за който дори не предполагате

И в този случай, съветът е да се наблегне решително на консумирането на пресни плодове и зеленчуци, както и на грейпфрут. Освен това е препоръчително, в менюто да преобладават продукти на пълнозърнестите зърнени култури. Пиенето на отвара от коприва и бреза също води до добри резултати.

За токсично отравяне на тялото може да се съди и по вида на кожата – ако тя стои мазна и е с напукани капиляри – проблемът е налице, тъй като токсичните вещества възпрепятстват, в по-малка или в по-голяма степен, преминаването на безценни хранителни вещества през кожния епидермис и голяма част от порите се оказват затворени, с което дишането и охлаждането на тялото през кожата се оказват силно затруднени. Изход от това положение е да се енергизира тялото като се комбинират, физическа активност/спортна дейност, пилинг и масаж с приемането на здравословни напитки и достатъчно количество вода (2 – 2.5 л дневно).

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес