Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Ако спрете да ядете това, може да удължите живота си с 20 години

06 август 2024, 08:28 часа

Активният начин на живот, добре подбраното меню и позитивната нагласа могат да имат положителен ефект върху здравето и продължителността на живота.

Тайната на дълголетието: как да удължите живота си с 20 години

Както признава кандидатът на медицинските науки и онкоурологът Марк Гадзиан, хората над 40 години трябва да обърнат внимание на важен момент - отказът на захарта. Това е едно от най-важните условия за удължаване на живота.

Лекар: Тези евтини напитки удължават живота

"Рискът от диабет, затлъстяване, исхемична болест на сърцето, онкологични заболявания ще бъде много по-нисък, ако изключите захарта. Така че помислете дали в диетата ви трябва да има сладкиши и торти или не“, споделя д-р Гадзиан. Според него нито мозъкът, нито тялото се нуждаят от толкова сладко, колкото консумираме.

Как да постигнем дълголетие? 

Лекарят дава и няколко други съвета. Те включват:

Правилно хранене - премахнете захарта, маята, печените изделия, газираните напитки и млечните продукти от вашата диета. Намалете приема на животински протеини и изберете растителни източници. Включете повече плодове, зеленчуци, билки и пълнозърнести храни в диетата си.

Режим на хидратация - пийте вода между храненията, а не по време на хранене. Това ще позволи на стомашните сокове да усвояват правилно храната. Пийте колкото искате вода. Пийте вода със стайна температура. Студената вода може да предизвика вазоспазъм.

Физическата активност е важна част от здравословния начин на живот. Редовната физическа активност укрепва сърдечно-съдовата система, подобрява кръвообращението, укрепва костите и ставите, намалява нивата на стрес и подобрява настроението.

Откажете се от лошите навици и негативизма. Подобно на лошите навици по своето негативно въздействие върху тялото е общуването с хора, което ви унищожава - такова общуване може да ви попречи да постигнете успех и да се развиете като личност.

Храни за дълголетие

Експертът препоръчва и включването на определени храни в диетата.

Ягоди - този плод е не само много вкусен, но и много полезен за нашето тяло.

Броколи - продуктът съдържа органично съединение от растителен произход, което има противораково и антибактериално действие. Това е веществото сулфорафан.

Нар - съдържа елагитанини, които с помощта на микроби в червата ни се превръщат в уролитин А.

"Експертите предполагат, че това вещество може да удължи живота. Следователно съзнателното избягване на определени храни в полза на други може да е от полза за вашето благосъстояние и здраве", казва още лекарят.

Кардиолог: Тези 5 храни удължават живота на жените 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес