Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Косата ви расте бавно - учени разкриха каква е причината за това

03 май 2023, 15:07 часа

Желанието за дълга и пищна коса често остава само мечта за много жени. Причината за това са определени фактори, които забавят растежа на косата.

Причина №1: Недостиг на желязо

Дефицитът на този важен минерал за здравето и красотата на косата често се превръща в проблем. Анемията е една от най-честите причини за слаб растеж на косата. Ако нивото на хемоглобина в кръвта е под нормата, тогава трябва да включите повече месо в диетата си, особено черен дроб, морски дарове, бобови растения, тъмнозелени зеленчуци.

Причина №2: Прием на антибиотици

Антибиотиците влияят негативно на състоянието на чревната микрофлора и това се отразява на растежа на косата. В този случай в тялото навлизат токсини, които заедно с кръвния поток проникват в космените фоликули и причиняват разрушаване там.

Учени: Ранното побеляване на косата издава тези заболявания

Ето защо не е изненадващо, че косата ви расте лошо, ако приемате антибиотици или току-що сте завършили курс на лечение с тях. За да разрешите този проблем, трябва да приемате и качествени пробиотици за възстановяване на чревната микрофлора.

Причина №3: ​​Липса на сън

Мнозина мечтаят за уикенда, за да се наспят добре. Но този подход няма да помогне нито на вас, нито на косата ви да придобие сила и енергия. Учените са доказали, че достатъчното сън през уикендите не е полезно за здравето. Трябва да правите това всеки ден, защото хормонът мелатонин силно влияе върху растежа на косата. Произвежда се само по време на сън. Ето защо е наложително да спите поне осем часа на ден, за да решите проблема с растежа на косата.

Причина номер 4: Недохранване

При лошо хранене косата не расте добре. Това води до загуба на коса изтъняване на косъма. Ето защо трябва да обърнете внимание на диетата си, както и на графика на хранене. Не е необходимо да се придържате към строги ограничения и диети, но е необходимо да изключите вредните храни. Наблегнете на консумацията на ядки, риба, яйца, мляко (храни, богати на протеин), зехтин (есенциални здравословни мастни киселини).

Лекар: Едва ли предполагате, че този симптом с косата издава диабет

Причина №5: Генетика

Може да се изненадате - но всеки човек има определена максимална дължина на косата, която се предава по наследство. Косата на повечето жени е дълга 40-70 сантиметра. Някои изследователи твърдят, че най-атрактивната дължина на косата е 30-40 сантиметра, тоест малко под раменете.

Причина №6: Проблеми с ендокринната система

Ако страдате от заболявания на ендокринната система или недиагностицирани проблеми, тогава не е изненадващо, че косата ви не расте добре. Трябва да сте сигурни, че няма заболявания на щитовидната жлеза или проблеми с половите хормони. Добре известен факт е, че при голямо количество тестостерон, в областта на темето косата расте бавно. Това е и причината за плешивостта на много жени в тази област, според изданието The Health Site.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес