Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Комбинирането на лекарства за кръвно и алкохол - кога и при кои лекарства е опасно?

04 януари 2023, 08:15 часа

Хипертония е медицинското название на високото кръвно налягане. Хипертонията е сред най-честите заболявания в световен мащаб, както и сред най-опасните, водещи до инвалидизация и смърт, ако не бъде лекувана правилно и своевременно. Високото кръвно налягане често е причина за сърдечно-съдови инциденти, инсулт и всички, свързани с това, усложнения, тежки и дори фатални последствия.

В България според данни от Българския кардиологичен институт цели около 42% от мъжете и почти 38% от дамите в активна възраст страдат от хипертония в една или друга степен. Част от тях приемат ежедневно медикаменти за контрол на кръвното налягане и предпазване от усложнения, което красноречиво сочи, че значителен процент от българите се вълнуват от възможността за комбинация на лекарства за кръвно и алкохол. Въпросът е от ключово значение, тъй като лекарствата за хипертония се приемат дълги години ежедневно и е важно да се знае допуска ли се консумация на алкохол, или такава следва да бъде преустановена след поставяне на диагнозата хипертония и започване на лечението.

Лекарства за кръвно и алкохол – опасности и последствия

Ако вашият лекар ви постави диагноза хипертония и ви предпише лекарства за високо кръвно налягане, не пропускайте да се поинтересувате от лекарствените взаимодействия, ако приемате и други медикаменти или консумирате алкохол. Има лекарства, които не следва никога да комбинирате едно с друго, както и такива, които приети заедно с алкохол, се превръщат в непосредствена опасност за здравето и живота.

Проучвания сочат, че се наблюдават нередки взаимодействия между лекарствата за кръвно налягане и алкохола. Самият алкохол може също да понижи кръвното налягане при някои пациенти поради вазодилатация. Така при комбинирането на тези лекарства за кръвно и алкохол съществува риск от рязък спад на налягането, последван от замаяност, сънливост и дори припадък или опасно падане, които могат да доведат до тежки последствия.

Конкретни примери за нежелани взаимодействия при прием на лекарства за кръвно и алкохол

Едновременният прием на вазодилататори и алфа-блокери – лекарства за кръвно налягане и алкохол често причинява т.нар. ортостатична хипотония – прилошаване и причерняване при рязко изправяне от легнало или седнало положение. Това може да доведе до опасно падане, контузия или друг риск от нараняване, причинено от самото падане. Обикновено подобна нежелана реакция се наблюдава в началото на лечението и риска намалява с продължаването му, но това не означава да започнете на по-късен етап да консумирате алкохол, пиейки тези лекарства.

Друго значимо и опасно взаимодействие се наблюдава между бета-блокерите и алкохола. Едновременният прием също води до рязък спад на кръвното налягане, както и до главоболие, замаяност, загуба на съзнание, промени в пулса или сърдечната честота, които никак не са нито приятни, нито безопасни.

Подобна е и опасността от смесване на диуретици и алкохол. Диуретиците се използват за понижаване на кръвното налягане. Алкохолът също смъква кръвното налягане. Комбинирайки ги създавате опасност от падане, поради рязък спад на налягането.

Най-безопасно и разумно е винаги да споделяте с лекуващия лекар или с фармацевта какви други медикаменти приемате, както и какви са вашите вредни навици.

Лекарства за кръвно и алкохол – какво друго следва да знаем?

Немалко хора, които ежедневно консумират алкохол, имат в една или друга степен чернодробно увреждане от прекомерната консумация на огнената течност. Лекарствата за хипертония и подкрепящите сърдечната дейност имат редица странични ефекти, които се проявяват по-силно и по-често, ако черният дроб не си върши добре работата. Отказът от алкохол няма да промени ситуацията с магическа пръчка, но продължаващата консумация и смесването на лекарства за кръвно и алкохол ще увеличат още по-значително риска от проява на нежеланите странични реакции на лекарствата. И въпреки че многократно написахме, че алкохолът сваля кръвното налягане, хей, ти, моля те не го използвай като оправдание и вместо лекарството си за високо кръвно налягане.

ОЩЕ: Фармацевтичен гигант увери, че в две важни лекарства не е имало определен вид нитрозамин

Статията е само информативна и не замества консултация с лекар.

Източник: Drugs.com

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес