Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко кафе на ден предпазва мозъка от стареене?

03 октомври 2023, 14:26 часа

Учени от университета Mahidol, Тайланд, доказаха, че кофеиновите напитки не само ободряват, но и подобряват когнитивните функции и дори установиха колко кафе ни трябва сутрин, за да забавим стареенето на мозъка.

Кафе за забавяне на мозъчното стареене

Според тайландските изследователи ободряващата напитка подобрява визуално-моторна скорост на обработка на информация, работната памет и вниманието. В експеримента са участвали 25 здрави мъже на възраст от 19 до 23 години. Преди изследването те редовно са консумирали кофеинови напитки, включително газирани напитки.

Какво ще се случи с холестерола ви, ако откажете кафето поне за 2 седмици

На половината от мъжете е предложена чаша кафе с 50 mg кофеин, а на останалите е дадено плацебо. Само след 30 минути субектите, които са пили първата напитка, са имали подобрена когнитивна функция. Това се доказва от техните успешни резултати от умствени тестове. Мъжете, на които е предложено плацебо, са се представили малко по-зле.

Взети са предвид и резултатите от други електроенцефалограмни изследвания. По този начин учените са проследили нивата на възбуда в мозъка, когато кофеинът му влияе.

Ниските дози кофеин са достатъчни за подобряване на мозъчната функция - стандартна чаша инстантна напитка или черен чай с обем около 200 мл или една доза еспресо.

Истинската и качествена напитка съдържа значително количество витамини В1, В2 и РР. Съдържа още фосфор, магнезий, хром, манган, калий и кобалт. Това, което всеки знае е, че напитката съдържа кофеин, главният виновник за много заключения за вредата от нейната консумация. Веществото е естествен психостимулант, алкалоид. Той има следните ефекти върху тялото:

  • стимулира нервната система;
  • ускорява сърдечния ритъм;
  • предимно разширява кръвоносните съдове (свива някои от мозъчните съдове);
  • повишава кръвното налягане само с 6-8 mm, но при редовна употреба на напитката този ефект се изравнява;
  • действа като диуретик;

При липса на здравословни проблеми кофеинът носи само ползи. Съдържа се и в чай, какао, кока-кола, енергийни напитки и шоколад. За да не се провокират усложнения, е важно да не се превишава нормата на консумацията му.

Редовната консумация на коментираната напитка укрепва кръвоносните съдове и нормализира сърдечната дейност, поради което се счита за добра профилактика на инсулт и инфаркт. Временното и леко повишаване на кръвното налягане, причинено от кофеина, прави кръвоносната система по-устойчива.

Всъщност той не дава прилив на сила, както обикновено се смята, а стимулира мозъка да използва съществуващите енергийни резерви.

Също така редовната консумация на коментираната напитка предпазва от диабет. Тя значително намалява устойчивостта на тъканите към инсулин, следователно намалява риска от развитие на диабет. Полифенолите, флавоноидите, лигнаните и други антиоксидантни вещества са отговорни за този ефект.

Още: Учени: Кафето блокира тези заболявания

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес