Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко часа продължава дълбокият сън и как да го увеличим?

09 февруари 2023, 07:35 часа

Добрият нощен сън е изключително важен за постигане на ефективен метаболизъм и възстановяване на когнитивните ни функции. Затова нормалното, плавно преминаване през всички етапи в цикъла на съня е от съществено значение, за да гарантираме неговото качество.

Ето какво ни разказва д-р Кларис Безера:

Етапи на съня и техните особености

Човешкият сън е разделен общо на 4 фази, които образуват цикъл и се повтарят четири до пет пъти на нощ, с продължителност от 90 до 120 минути. Следователно сънят не е линеен и непрекъснат процес - а цикличен.

Може да разделим съня на два основни етапа: NREM и REM. Етапът NREM съответства на т. нар. „фаза на бавно движение на очите“ (англ. NREM —  non rapid eye movement; „бавно движение на очите) - това е най-дългият интервал, тъй като включва 75% до 80% от нашия сън. Етапът REM, който се характеризира с бързо движение на очите (англ. REM — rapid eye movement; „бързо движение на очите“), съответства на около 20% до 25% от съня.

Етапът NREM също така обхваща и началния интервал на съня и може да бъде разделен на 3 фази със собствени физиологични характеристики.

ОЩЕ: Яжте тези плодове 1 час преди лягане и ще спите по-добре

Фаза №1

Тук имаме състояние на сънливост. В №1 започваме да усещаме първите признаци на сън – но все още не сме достатъчно заспали, затова може лесно да бъдем събудени. Фаза №1 заема 3% до 8% от общия сън.

Фаза №2

Във Фаза №2 сърдечната честота е намалена, дишането става по-ускорено и телесната температура спада. Вече не е толкова лесно да се събудим. Фаза №2 представлява между 45% и 55% от съня.

Фаза №3

В тази фаза настъпва дълбокият сън, когато си почиваме от мисловни операции и трудно се събуждаме. Фаза №3 обхваща между 15% и 20% от общия сън.

REM-сън. Този етап обединява паметта и вниманието. Ние сънуваме именно в REM-етапа. Чрез сънищата ние се стремим да разрешим трудни проблеми, да преразгледаме психически травми или дори да изразим нашите потиснати желания, потиснати в реалния свят - както твърди Зигмунд Фройд в "Тълкуването на сънищата".

Дълбокият сън – това е Фаза №3 от NREM-етапа

Фаза №3 от етапа NREM съответства на дълбокия сън и има първоначална продължителност от 15 минути до 20 минути, последвани от 40 минути дълбок сън. Следва я връщане към Фаза №1, която продължава около 5 минути, последвана от влизане във Фаза №2 с продължителност 15 минути – и навлизаме в REM-етап.

Тази фаза е от съществено значение за възстановяване на физическата енергия, изразходвана през деня, и за изграждането на мускулна тъкан.

ОЩЕ: Събуждате се между 1 и 4 през нощта - лекар разкри какво означава това

Как да постигнем дълбок сън?

Сега, след като разбрахме малко повече за Фаза №3 - една от фазите в NREM-етапа, можем да изброим някои съвети за дълбок сън. Всъщност, няма идеална рецепта. Но оптимизирането на някои външни фактори може да създаде благоприятни условия за насърчаване на цялостния ни добър нощен сън. Ето някои от тези фактори и препоръки.

Регулирайте времето за лягане

Избавете се от разсейването чрез електронни устройства:- телевизори, компютри, мобилни телефони и таблети, също от външни стимули за психиката - като си поставите конкретно време за сън.

Намалете светлината в стаята

Колкото по-светла е стаята ви, толкова по-малко секреция на мелатонин (хормон на съня) ще произвежда мозъкът ви. Когато светлините в стаята са приглушени, мозъкът ви разпознава, че будното състояние трябва да приключи.

Контролирайте стайната температура

Както видяхме, когато влезем във Фаза №2, телесната ни температура има тенденция да спада, затова чрез създаване на подходяща среда можете по-ефективно да постигнете дълбок сън.

Внимание! Тази статия не е медицинска препоръка или инструкция! Винаги се консултирайте с компетентен медик!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес