Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя храна ще ни запази слуха за дълги години?

16 август 2024, 08:45 часа

В свят, пълен със звуци и шумове, поддържането на здрав слух е от съществено значение, за да се насладим напълно на звуковите чудеса около нас.

Д-р Денис Уч разказва как да запазим и подсилим слуха си. 

Богати на омега-3 храни за поддържане на здравето на слуха

За да предотвратим проблеми със слуха, един от най-добрите варианти е да включим храни, богати на омега-3, в ежедневното си меню. Това е мастна киселина с противовъзпалителни и антиокисляващи свойства.

Сьомга: тази риба е най-известна с това, че е богата на омега-3. Освен вкусна, тя е и чудесен начин да заздравим слуха си.

Ленено семе: отличен източник на омега-3 и с лекота се прибавя към различни ястия.

Орехи: богати на омега-3, орехите са подходящи за междинни закуски.

Учени: Яжте тази храна и ще запазите слуха си до дълбока старост

Авокадо: този плод е чудесно допълнение към нашето меню, защото освен, че е наситен с омега-3, той е богат на витамин Е, който допринася за слуховото здраве.

Защитете ушите си чрез антиокислители в плодовете и зеленчуците

Антиокислителите имат противовъзпалителни свойства, които намаляват вероятността от увреждане на тъканта във вътрешното ухо.

Ягоди: отличен източник на витамин С, добър стимулатор в производството на колаген, който укрепява ушните тъкани.

Моркови: помагат да се поддържат здрави кръвоносните съдове на ушите и насърчават по-доброто кръвообращение.

Авокадо: източник на витамин Е - антиокислител, който предпазва клетките на вътрешното ухо от увреждане, причинено от оксидативен стрес.

Броколи: мощен източник на антиокислители, включително сулфорафан, който активно участва в предотвратяването на заболявания на вътрешното ухо.

Лекар: Тези храни влошават слуха

Витамини А и Е за заздравяване на ушите

Два витамина, които заслужават да бъдат подчертани в този процес, са витамин А и витамин Е. Тези витамини имат антиокисляващи свойства, които предотвратяват увреждания в тъканите на вътрешното ухо.

Витамин А се намира в по-значителни концентрации в храни като моркови, спанак, тиква, сладки картофи и манго. Освен това, присъства и в животински продукти като яйца, млечни продукти и черен дроб. Витамин Е е важна съставка в храни като бадеми, слънчогледови семки, зехтин и авокадо.

Силата на цинка за предотвратяване на проблеми със слуха

Ако консумираме храни, наситени с цинк, ще подсилим слуха си.

Стриди: те не само са вкусен деликатес, но и много добър източник на цинк.

Червено месо: наситено във висока степен с цинк. Освен това, то е източник на витамин В12, който има важно участие в здравословното състояние на слуховата система.

Храни, богати на магнезий и калий, за здрав слух

Едно от основните хранителни вещества за поддържане на слуха ви стабилен е магнезият.

Спанак: отличен източник на магнезий. В допълнение, той също така съдържа антиокислители, които помагат за защита на ушните клетки от увреждането, причинено от стареенето.

Бадеми: здравословна закуска и чудесен източник на магнезий. Редовното консумиране на шепа от тях спомага за заздравяване на осикулите в средното ухо, като по този начин подобрява предаването на звука.

Киноа: богата на много хранителни вещества, включително магнезий. Добавянето на киноа към менюто предпазва ушите от възрастови увреждания и подобрява цялостното здраве на слуха.

Друг важен минерал за поддържане на здрав слух е калият. Той играе жизненоважна роля в балансирането на компонентите във вътрешното ухо.

Банани: освен вкусни, бананите са отличен източник на калий. Това вещество регулира съставките на вътрешното ухо, допринасяйки за по-добър слух.

Кисело мляко: отличен източник на калий и калций; тези два минерала имат важно значение за поддържането здравето на слуховата система. Освен това, пробиотичното кисело мляко също може да ограничи сериозно риска от ушни инфекции.

Внимание! Тази статия е само за информация. Самолекуването е вредно, допитвайте се винаги до медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес