Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой не трябва да яде лимони?

09 ноември 2021, 18:18 часа

Лимонът отдавна си е спечелил уважение заради своите уникални лечебни свойства. Той подобрява благосъстоянието и повишава устойчивостта на организма към инфекции. Освен това е една от най-популярните ароматизиращи добавки за всякакви ястия, сладкиши и др.

Само две супени лъжици лимонов сок съдържат половината от дневната доза аскорбинова киселина, която ни е необходима. Всеки знае, че витамин С е от съществено значение за поддържане на защитните сили на организма.

Лимонът трябва да се консумира от хора, които са физически активни и често пътуват. Той потиска патогенната микрофлора на етапа на нейното възпроизвеждане, поради което в тялото не се развиват бактериални колонии. Този цитрусов плод спасява от първите признаци на настинка, понижава телесната температура и насърчава изпотяването. Освен това той подобрява кръвообращението, облекчава хода на диабета, съдейства за прочистването на артериите от холестеролни плаки и отлагания.

Но наред с всичките си ползи лимонът има и някои противопоказания.

Според диетолозите определени хора трябва да го изключат от диетата си.

Той е най-опасен за страдащите от гастродуоденит или гастрит. При други заболявания на стомашно-чревния тракт, свързани с възпалителни процеси, консумацията му също е противопоказана.

Това се дължи на факта, че лимонът е в състояние да стимулира производството на солна киселина в организма. Когато попадне в стомаха на пациент с храносмилателни проблеми, киселинността се повишава още повече. Това причинява не само дискомфорт, но и води до влошаване на здравословните проблеми.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес