Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой да предположи, че тази сладкарска съставка може да ни избави от кашлицата

09 октомври 2023, 10:50 часа

Днес ще споделим много интересни факти за една от най-използваните в сладкарската индустрия съставки, а именно какаото. Както и сами се досещате, то е част от множество кремове, торти, бонбони и т.н. Дали обаче някога ви е минавало през ума, че именно какаото е в състояние да излекува кашлицата? Предполагаме, че не.

Защо се твърди, че какаото може да се пребори с кашлицата?

Счита се, че в какаото и в шоколада се съдържа химическото съединение теобромин. Дори в много от препаратите за лечение на кашлица се съдържат съединения, които са производни на опиати като кодеина. В какаото има флавоноид епикатехин – съставка, за която се твърди, че може да избави човечеството от най-различни болести. Дали обаче наистина е така, няма как да сме сигурни. В крайна сметка всичко зависи от начина на живот на човек, от това какви грижи той сам за себе си полага и каква му е нагласата към спортните активности.

Още: Тези чудодейни вещества помогат за здравето на червата и увеличат дълголетието

Експертите смятат, че производителите на како погрешно извличат епикатехина от състава на продукта поради горчивия му вкус.

Какво още трябва да знаем за какаото?

Родината на какаото е Средна Америка. Това дърво е било познато на човечеството още от 14 век. Височината на растението достига до 8 метра. Интересното е, че то остава зелено през цялото време.

Диворастящи дървета могат да се срещнат в Централна и Южна Америка. Култивирането на какао се случва в Америка и Африка.

Още: Какаото в света поскъпва драстично – и тегли нагоре цените на шоколада

Знаете ли как се получава какао на прах? Едрите плодове се подлагат на ферментация, а след това се отделят семената. Когато се отстрани семенната обвивка, остава семенното ядро. Именно от него се добива паста чрез смилане. Пастата служи за направата на шоколадови бонбони, шоколади и всякакви други сладкиши.

Надяваме се информацията, която споделихме с вас, да ви е полезна и да сме съумели да отговорим на една не малка част от въпросите, които сте имали, свързани с какаото.

Статията има само информативна цел, не замества консултацията с лекар, нито балансирано хранене.

Какво ще се случи, ако пиете всеки ден една чаша какао?

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес