Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-забранените храни за консумация при високо кръвно

05 януари 2024, 07:45 часа

Най-забранените храни за консумация при високо кръвно

Сол

Ако често изпитвате високо кръвно налягане, трябва да намалите дневния си прием на сол. Увеличава задържането на течности в тялото, което води до подуване на тъканите около капилярите. А при повишено налягане това допълнително натоварва артериите.

Още: Настъпи часът на истината - Тези 10+ побеждават кръвното

Солта обаче не може да бъде напълно изключена. Препоръчва се да намалите консумацията й до 3 г на ден. Също така е най-добре да смесите натриева и калиева сол в съотношение 2:3 и да подобрите вкуса на храната с билки и подправки.

Колбаси - преработени меса

Други преработени меса, млечни продукти и закуски също трябва да бъдат ограничени. Факт е, че те съдържат много сол, захар и трансмазнини.

Заменете колбасите с парче месо или риба, приготвени по деликатен начин (например на пара или във фурната). А за здравословни закуски опитайте листни зеленчуци и зеленчуци. Предпочитайте богатите на калий и магнезий (например авокадото).

Още: Имахте ли представа за този домашен хит? С него високото кръвно ще си отиде

Масло

Другите животински мазнини трябва поне да бъдат намалени или дори напълно изключени от диетата. Те влияят на липидния метаболизъм и допринасят за запушването на кръвоносните съдове с "лош" холестерол.

Можете да ги замените с растителни мазнини, ядки и масла, особено зехтин. Редица изследвания показват, че ежедневната му консумация подобрява работата на сърдечно-съдовата система.

Сладко

Още: Какъв алкохол може да се пие при високо кръвно

Простите въглехидрати (захари, сладкарски изделия, консерви и конфитюри) водят до скок в нивата на кръвната захар. А това води до освобождаване на големи дози инсулин. Излишната глюкоза се превръща в мастна тъкан и допринася за развитието на метаболитен синдром (особен вид затлъстяване), който често е придружен от артериална хипертония (включително високо кръвно налягане).

Кафето

По-добре е да се въздържате от напитки, съдържащи кофеин. Заедно с лекарствата за високо кръвно налягане, те влияят на пулса, което води до превъзбуждане на някои части на мозъка.

Алтернатива е билков чай, вода, запарки от шипка и глог и напитка от ечемик.

При хипертония трябва да дадете предпочитание на сложни въглехидрати (елда, твърда паста), горски плодове, плодове (особено тези, богати на рутин и витамин С). В допълнение, плодовете са богати на антиоксиданти и предотвратяват отлагането на холестерол по артериалните стени на кръвоносните съдове.

Източник: Чемпионат

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес