Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога се пие чай от бял равнец? Всеки трябва да знае това!

16 октомври 2023, 12:00 часа

Днес ще си поговорим малко повече за свойствата на една от най-полезните билки и кога е препоръчително да се консумира. Надяваме се с информацията да сме ви максимално полезни. Предупреждаваме, че всеки, който има някакви здравословни проблеми, първо трябва да се консултира с лекар и едва тогава да консумира каквито и да е билки под формата на чайове.

Какво трябва да знаем за белия равнец?

Тази билка произхожда от Северното полукълбо. Тя расте по места с добре дренирана почва.

Още: Вълшебната женска билка, за която всяка жена трябва да знае

Много лесно може да я познаете сред останалите растителни видове. Отличава се с широките си бели цветя, пернати листа и силни стъбла.

Кога обаче можем и е препоръчително да я консумираме, тепърва предстои да разберете.

Бял равнец при настинка и треска

Хората, които се занимават с народна медицина, са на мнение, че консумацията на топли чайове от бял равнец може да стопира настинката. Счита се, че билката помага за отпускане на кръвообращението и порите на кожата. В резултат на това се изпотяваме и се отърваваме лесно от инфекцията.

Още: Коя е най-добрата билка за пречистване на кръвта?

Когато треската е в разгара си, пиенето на горещи чайове от бял равнец може да помогне за спирането ѝ. Тя отпуска кръвообращението и порите на кожата, което ни позволява да се изпотим свободно и да избавим тялото от инфекцията.

Бял равнец за кръвообращение

Твърди се, че белият равнец подобрява кръвообращението и ползите от билката се наблюдават както външно, така и вътрешно.

Растението се използва за лечението на високо кръвно налягане. Смята се, че може дори да предотврати съсирване на кръвта. Използва се при лечение на разширени вени.

Още: Как се прави истинският чай от бял равнец?

Бял равнец за храносмилане

Ако страдате от проблеми с жлъчката, то белият равнец може да се погрижи за нормализирането на храносмилането.

Бял равнец за отделителната система

Чаят от бял равнец, без значение дали се консумира топъл или студен, може да се справи с лечението на цистит и други инфекции, пряко свързани с пикочните пътища.

Някои хора са категорични, че с този чай се свалят излишните килограми. Дали наистина е така, няма как да сме сигурни, тъй като самите ние не сме ставали свидетели на подобни резултати. Все пак обаче не пречи да опитате. Единствено може да извлечете ползи от билката.

Статията има само информативна цел. Не замества консултацията с лекар, нито балансирано хранене.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес