Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е добре да увеличим приема на захар и дали това е вредно

21 февруари 2022, 07:50 часа

Вредна ли е захарта за здравето? Захарта се смята за враг на здравето и изключването ѝ от дневното меню е неизменна част от редица диети. Да се откажете от захарта е равносилно да се откажете от тютюнопушенето ако се заклет пушач. Затова и успеха в това направление се счита за повод за гордост. 

Монетата, обаче има две страни. И всъщност консумацията на захар е вредна само, когато тя е в големи количества. За да има достатъчно енергия организма все пак се нуждае от захар. Клетките в организма използват именно глюкозата, за да си набавят необходимата енергия. 

Когато вие не консумирате никаква захар или консумирате не достатъчно количество захар е много вероятно да получите симптоми някои, от които може да са доста опасни за здравето. Не е случайно, че лекарите съветват хората, които страдат от диабет от време на време да похапват по много малко сладко, за да си набавят именно така необходимата енергия от захарта.
Ето и самите признаци, че не консумирате достатъчно количество захар.

Умора

Недостатъчните количества захар могат да предизвикат умора, отпадналост, липса енергия при изпълнението на ежедневните ви задачи.

Главоболие

Главоболието е сигнал, че вероятно страдате от ниски нива на кръвната захар. Когато нивата са прекалено ниски се наблюдава освен главоболие, замайване и объркване. Понякога болката в главата е пулсираща и остра и може да бъде сбъркана с мигрена. Ако главоболието е причинено от ниски нива на кръвната захар, то е придружено обикновено от гадене, повръщане, чувствителност към светлина и шум.

Резки промени в настроението

Когато нивата на кръвната захар са ниски може да се наблюдават чести промени в настроението. Това се дължи на повишаването на хормоните на стреса в организма. Тъй като, когато липсват източници на енергия организма започва да си ги търси от други места, се повишават значително нивата на кортизол и адреналин. Това води до повишаване на стреса и тревожността.

Влошава се качеството на съня

Прекалено ниската консумация на захари може да доведе до проблеми със съня като безсъние, неспокоен сън. Най - рискова група при хипогликемията са хората, които водят активен начин на живот, но не се хранят достатъчно през деня.

Замъглено съзнание

Замъгленото съзнание представлява невъзможност да за концентрация и запаметяване. Това състояние, дължащо се на ниски нива на кръвната захар възпрепятства правилното функциониране на мозъка.

Проблеми със зрението

При ниски нива на захар в кръвта е много вероятно да получите проблеми със зрението - намалено зрение. Друг възможен проблем, който възниква при недостатъчно захар в организма е замайването, което може да доведе и до припадъци.

Ускорен пулс

Когато страдате от хипогликемия е възможно да получавате често сърцебиене. Това е така заради повишеното ниво на стресови хормони, които задействат ускоряването на пулса.

Ако имате съмнение, че страдате от ниски нива на кръвната захар незабавно се консултирайте с вашият личен лекар!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес