Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с тялото, ако спите по 7 часа на нощ?

05 октомври 2024, 21:15 часа

За нормалма продължителност на съня се счита 8-часовата нощна почивка. Дори леко нарушаване на моделите на съня оказва значително влияние върху благосъстоянието на следващия ден.

Липсата на сън може да доведе до сериозни последствия за тялото. Но какво се случва, ако пропуснете само един час сън, т.е. ако спите по 7 вместо по 8 часа на нощ?

Неврологът Дорси Стандиш коментира това как загубата на един час сън влияе на тялото. Тя сподели и съвети за възстановяване на режима.

От колко часа сън се нуждаят хората над 65 години? 

Как тялото реагира на загуба на сън?

"Често, когато пропуснете един час сън, това може да не изглежда като голяма загуба", казва д-р Стандиш и допълва, че когато загубите този час, натрупвате това, което се нарича „задължение за сън“.

"Този дълг не изчезва сам; той има тенденция да се натрупва с течение на времето. Ако няколко нощи подред си лягате с 30-60 минути по-късно от обикновено, това може да доведе до значителен дефицит на съня", казва специалистът.

Sleep Foundation препоръчва възрастните да спят поне седем часа на нощ, въпреки че необходимото количество сън може да варира в зависимост от индивидуалните нужди. Важно е да разберете колко точно сън имате нужда, за да се чувствате бодри и да работите с пълния си потенциал.

"Ако знаете, че няма да можете да си легнете навреме поради определени обстоятелства, трябва да се подготвите предварително. Ако очаквате да загубите един час сън, опитайте се да си легнете час или повече по-рано следващата вечер“, казва д-р Стандиш.

Въпреки това специалистът отбелязва, че по-ранното заспиване не винаги е опция, особено ако сте свикнали да си лягате по-късно. Затова е важно да се подготвите предварително: вечеряйте по-рано, създайте спокойна атмосфера за релаксация и постепенно подгответе тялото си за сън.

Как да наваксаме загубения сън?

Д-р Стандиш казва, че дрямката или допълнителният сън могат да помогнат за компенсиране на загубените часове, но пълното възстановяване може да отнеме няколко дни. „Изследванията показват, че може да отнеме до четири дни, за да се възстанови един час загубен сън“, добавя тя.

За да се възстановите след загуба на сън, кратката почивка може да бъде най-добрият ви съюзник. Д-р Стандиш препоръчва дрямка от 10 до 20 минути или практикуване на техники за дълбок сън и почивка, разработени от невролога Андрю Хуберман от Станфордския университет. Този метод включва успокояващи практики като йога, за да ви помогне да се съсредоточите и да се отпуснете.

„И двата подхода са показали, че са ефективни при възстановяване на когнитивната функция и повишаване на нивата на допамин, което насърчава релаксацията“, заключава д-р Стандиш.

Лекар: Всеки ден вечеряйте по това време за бърз метаболизъм и здрав сън, здравен съвет за деня, 30 септември

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес