Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с човешкото тяло след 70 години?

22 юли 2024, 12:37 часа

С напредване на възрастта тялото ни постепенно остарява. На 70 години хората навлизат в етапа на старостта и в телата им настъпват промени и здравословни проблеми. Нормалните промени в тялото на тази възраст се проявяват главно в следните 6 аспекта, според изданието The Health Site: 

  • намален умствен капацитет
  • отслабване във функцията на сърцето
  • намален имунитет
  • проблеми и нарушения на съня
  • забавяне на метаболизма
  • влошаване на състоянието на костите и ставите

Промените, които настъпват в тялото след 70 години

Докато остаряваме, мозъкът също старее. От физиологична гледна точка определени части на мозъка ще се свият и предаването на сигнала между различните области ще стане по-бавно, което означава, че става по-трудно да се помни. Също така е по-трудно да възпроизведете името или историята на непознат. Концентрацията също става по-трудна.

Този летен плод забавя стареенето

Някои хора на тази възраст се оплакват от загуба на паметта и влошени мисловни способности. Това невинаги е предвестник на болестта на Алцхаймер или други видове деменция. Всъщност тази ситуация е проява като нормално стареене на мозъка. Болестта на Алцхаймер може да причини по-сериозни проблеми с паметта и воденето на нормален живот.

Най-добрият начин да предотвратите умствения упадък е редовно да „тренирате“ мозъка си.

Това е важен аспект за намаляване на умствената дегенерация. В ежедневието си обръщайте внимание на хранителни вещества като витамини от група B (витамини B12, B9 и др.) и вещества като DHA и EPA.

С напредване на възрастта сърцето неизбежно започва да старее. Това стареене може да се прояви в намален приток на кръв към сърцето по време на тренировка. От физиологична гледна точка вътрешната стена на сърцето може да стане по-дебела, сърдечната клапа да стане по-твърда и кръвообращението да се забави.

Съответни проучвания показват, че преждевременните камерни контракции се появяват след 75-годишна възраст, съобщава още изданието.

Процентът на заболеваемост на тази възраст достига 69%, а най-честите проблеми са втвърдяване на артериите и натрупване на плака.

Тези проблеми са често срещани проблеми за възрастни хора над 70 години. Те се свързват със сърдечно-съдови и мозъчно-съдови рискове. Ако не сте изложени на неблагоприятни фактори като тютюнопушене и затлъстяване, тогава рискът от сърдечни проблеми ще бъде много по-малък.

Откажете се от пушенето и ограничете консумацията на алкохол, поддържайте здравословна диета, бъдете физически активни, поддържайте спокойна и оптимистична нагласа и добър сън. Тези принципи на здравословен живот помагат за забавяне на стареенето на сърцето и кръвоносните съдове и намаляват риска от сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания.

С напредване на възрастта метаболитните способности постепенно отслабват. Над 70 години скоростта на загуба на мускулна маса може да се увеличи, но вероятността от натрупване на липиди ще бъде по-висока. 

Трябва да обърнете внимание на намаляването на приема на калории и да избягвате някои висококалорични диети с високо съдържание на мазнини и захар. Зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти и богати на протеини птиче месо, риба и т.н. са съставки, които трябва да се консумират умерено. Възрастните хора над 70 години имат дефицит на витамин D, така че добавките са от съществено значение. 

Сред хората над 70 години около една четвърт от населението има остеопороза, като делът на жените с остеопороза е по-голям от този на мъжете. Остеопорозата е често срещан проблем при по-възрастните хора, причинен от дисбаланс в костния метаболизъм и намалена здравина на костите, причинена от ускорена костна загуба.

Причинените проблеми включват главно болки в костите и леки фрактури. В допълнение към намалената здравина на костите, при по-възрастните хора мускулната маса и мускулната сила постепенно ще намалеят и сухожилията ще станат по-твърди, което ще повлияе на гъвкавостта и баланса на тялото.

Навикът да се спортува редовно трябва да се изгради във възможно по-ранна възраст.

Едновременно с аеробните упражнения се съсредоточете върху редовни силови тренировки, особено упражнения с тежести. Това е добър начин за облекчаване на намалената костна плътност. Обръщането на повече внимание на добавките с висококачествен протеин, калций, магнезий, витамин D, витамин K и други хранителни вещества също е важен аспект за предотвратяване на остеопорозата и загубата на мускули.

Проблемите със съня все по-често се срещат сред по-възрастните хора над 70 години. Тези проблеми със съня могат да се проявят като увеличено време, прекарано в будно състояние, затруднено заспиване и намалено време за дълбок сън. Като цяло жените са по-склонни да имат проблеми със съня. Този проблем със съня може да се прояви и като заспиване по-рано, но събуждане по-рано и като цяло трудности при заспиване след събуждане.

Този вид промяна в моделите на съня също е често срещан проблем за възрастните хора. Развийте добри навици за сън, осигурете тиха среда в спалнята, не гледайте телевизия преди лягане, не пийте силен чай и силно кафе и др. Преди да си легнете, поддържайте ума си спокоен, активно управлявайте съпътстващите заболявания.

Това са важни аспекти за подобряване на съня при възрастни хора. Ако можете да постигнете 7-8 часа добър сън всяка нощ, това е много добре.

След 70 години защитата на човешкото тяло срещу болести и микроби постепенно отслабва. По отношение на вирусите, възрастните хора над 70 години са изложени на висок риск. Те не само са податливи на инфекция, но също така имат значително повишен риск от тежко заболяване и свързаните с него усложнения след инфекцията.

Тези симптоми издават стареене на тялото

Важно: Статияра не замества балансираното хранене и консутацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес