Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва, ако не спим няколко дни?

20 юни 2024, 07:00 часа

Лишаването от сън в продължение на няколко дни може да има тежки и многостранни последици за тялото и ума. Въпреки че точните последици могат да варират в зависимост от индивида, общите ефекти са добре документирани и тревожни. Ето един подробен преглед на това, което се случва, когато не спим няколко дни:

Когнитивни увреждания

Най-непосредственият и забележим ефект от лишаването от сън е върху когнитивните функции. След 24 часа без сън когнитивните резултати намаляват значително. Простите задачи стават трудни, а сложните - почти невъзможни. Способността за концентрация, решаване на проблеми и вземане на решения е нарушена. Времето за реакция се забавя, което увеличава риска от злополуки, особено при шофиране или работа с машини. Паметта се влошава, което затруднява запаметяването на нова информация или припомнянето на вече научен материал.

Как да заспим бързо: 3 начина, които наистина помагат при безсъние

Емоционална нестабилност

Лишаването от сън оказва сериозно влияние върху настроението и емоционалната регулация. Хората стават по-раздразнителни, тревожни и склонни към промени в настроението. Това може да доведе до изостряне на основни проблеми с психичното здраве, като депресия и тревожност. Социалните взаимодействия могат да пострадат, тъй като търпението и емпатията намаляват, което води до конфликти в личните и професионалните взаимоотношения.

Влошаване на физическото здраве

Физически тялото започва да страда почти веднага от липсата на сън. Само след една нощ без сън ефикасността на имунната система спада, което прави тялото по-податливо на инфекции. Продължителното лишаване от сън нарушава метаболизма на организма, което може да доведе до увеличаване на теглото и да увеличи риска от развитие на диабет тип 2. Настъпва хормонален дисбаланс, който се отразява на всичко - от апетита до нивата на стрес.

Лекар разкри кои са най-честите причини за безсъние

Халюцинации и заблуди

След 48 до 72 часа без сън могат да се проявят по-тежки симптоми, включително халюцинации и заблуди. Способността на мозъка да разграничава реалността от въображението отслабва, което води до изкривяване на възприятията и ярки, често плашещи халюцинации. Те могат да бъдат визуални, слухови и дори тактилни. На този етап могат да се появят параноя и чувство за откъснатост от реалността, което допълнително влошава преценката и поведението.

Физическа координация и двигателни умения

Липсата на сън оказва влияние и върху двигателните умения и координацията. Простите движения стават тромави, а фината моторика се влошава. Това може да направи ежедневните дейности, като писане или шофиране, изключително трудни и опасни. Възможно е да се появят мускулна умора и треперене, а рефлексите да се забавят значително.

Дългосрочни последици

Дългосрочното лишаване от сън може да има хронични последици за здравето. То увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, като хипертония, инсулт и инфаркт. Хроничната загуба на сън е свързана и с повишена смъртност. Освен това то може да доведе до трайни когнитивни дефицити и да допринесе за развитието на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Микросън

Особено опасен аспект на продължителното лишаване от сън е появата на микросънища. Това са кратки, неволни епизоди на сън, които продължават няколко секунди. По време на микросън човек е в безсъзнание и не осъзнава заобикалящата го среда, което може да бъде изключително опасно, особено в ситуации, изискващи постоянно внимание, като например шофиране.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес