Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво причинява смяната на времето?

29 март 2019, 08:15 часа

Смяната на часовото време и резките промени във времето безспорно се отразяват върху здравето и работоспособността на хората. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян психологът Веселина Пичурова. В съвременния живот на българина е страшно забързан и голяма част от хората работят на две-три места, за да могат да плащат разходите си и една такава промяна във времето страшно много стресира организма и натоварва и психиката на хората, отбеляза Пичурова.

По думите й, това е причина за намаляване на работоспособността, стресът и безсънието се увеличават все повече. Времето за сън вече е недостатъчно, хората се будят по-напрегнати. Психологът уточни, че смяната на часовото време влияе на хората с хронични заболявания и най-вече на тези с повишено кръвно налягане и сърдечни заболявания. Пичурова отбеляза, че умората сред хората вече е хронична, а не се наблюдава само т. нар. пролетна умора.

„Тя е налице през всичките сезони, тъй като липсата на време за почивка допринася тази умора да се усеща през всички сезони от годината“, посочи, Пичурова. За да се преодолеят неразположенията в началото на пролетта и неудобствата, свързани с промяната на часовото време, тя препоръчва да се отделя време за разходки сред природата, да се приема повече вода, да има активно движение, да се обърне внимание на здравословното хранене и да има повече положителни емоции.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес