Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е психотерапия?

15 януари 2020, 12:08 часа

За да има ефект от психотерапията, най-напред самите Вие трябва да вярвате, че нещата могат да се променят. Положителният ефект от лечението е на лице само когато Вие сте активен участник в него, когато цялото Ви същество иска нещата да се променят, и когато вярвате, че това е възможно. В противен случай, колкото и усилия да полага психотерапевтът Ви, резултатът ще бъде нулев.

Психотерапия

Трябва не просто да вярвате, че психотерапията ще Ви помогне, но дори и да се наслаждавате на сеансите. Всеки от нас има някаква истина или тайна, която крие дълбоко в себе си, и никога с никой не споделя, и която не признава дори пред самия себе си. Именно тя може да бъде причината за Вашето безсъние, депресия, стрес, напрежение, главоболие или умора. Психотерапията ще Ви помогне да стигнете до корена на проблема – нещото, което се таи дълбоко във Вас, и което Ви причинява редица проблеми. И когато вече знаете какво точно е то, справянето с последствията от него е много по-лесно.

Напълно възможно и нормално е, по пътя към пълното излекуване, да имате моменти, когато ще се чувствате дори по-зле, отколкото преди да започнете терапията. Това всъщност е част от пътя, който задължително трябва да извървите, за да постигнете пълно излекуване, така че не бива да се тревожите. Винаги трябва да мислите позитивно, да не се поддавате на „лошите чувства”, които голяма част от обществото заклеймява. Дори в моментите, когато се чувствате зле, трябва да сте оптимисти, да не се предавате, и да не се поддавате на негативни емоции и чувства.

Трябва да знаете също, че по време на психотерапията, може да се променят Вашите възгледи към света, към самия себе си, към околните. И това е нормално, защото трябва да се отървете от всички негативни чувства и мисли, трябва да оцените себе си подобаващо, а не да мислите, че сте проблемна личност, че сте източник на болка и конфликти.

Заедно с психотерапевта си, Вие ще работите и върху Вашите собствени мечти. Дори може с изненада да установите, че във Вашата психика има мъдрост, която се отразява и върху мечтите Ви. И когато успеете да разберете и разтълкувате своите мечти, Вие по-лесно ще достигнете до пълно излекуване от досадните психически проблеми.

Александър Коларов
Александър Коларов Отговорен редактор
Новините днес