Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правите при притиснат нерв в гърба?

23 юли 2024, 11:00 часа

Много хора са запознати с това болезнено усещане, когато след твърде рязко движение се появи болка - някъде е притиснат нерв. Най-често това се случва в ръката, крака или гърба. Какво да правите в такава ситуация?

На първо място трябва да разберете причината за притискането на нерва. Симптомът на пръв поглед е най-често срещаният - остра болка. Той обаче може да показва редица заболявания, за които дори не сте предполагали и едва ли ще успеете да диагностицирате. Притиснат нерв се получава, когато нервните коренчета са компресирани и оказват твърде голям натиск върху околните тъкани.

Най-често причина за подобен проблем може да бъде или прекомерно натоварване на гърба, или остеохондроза.

При възпален нерв - топло или студено помага?

Нашият гръбначен стълб е много здрав, а мускулите на гърба са сред най-големите в тялото. Всичко това позволява без последици за здравето да се работи със сериозни натоварвания, ако, разбира се, го правим правилно. Проблемът е, че малко хора знаят как да го правят. Най-често срещаната грешка е опитът да се вдигне товар с извит гръб, като се опитвате да изправите долната част на гърба.

Колкото по-голям е товарът, толкова по-голям е шансът да притиснете нерв. Ако гърбът не е претоварен, рискът е минимален. Ако причината е остеохондроза, тогава всичко е много по-сериозно. При това заболяване има проблеми с междупрешленните дискове, които стават по-малко еластични и започват да притискат нервните окончания.

Какво трябва да направите, ако имате притиснат нерв на гърба? Очевидно е, че трябва да намалите натоварването на гърба си. Оставете гръбначния си стълб да си почине. Най-добре е да легнете по гръб и да се отпуснете. Ако болката не отшуми, трябва да се обърнете по корем. Най-трудно е да се отпусне долната част на гърба, но вие сами ще усетите как да го направите. Когато болката отмине, е необходимо да фиксирате гърба. Добре е, ако имате специален корсет, но всеки плътен материал ще свърши работа - например столче или кърпа.

След това можете да опитате да лежите у дома, но е по-добре да отидете на лекар. И колкото по-скоро го направите, толкова по-добре ще бъде за гърба ви.

Какво да направите, ако нерв на гърба ви е притиснат?

Основната причина за невралгията - поражението на дисковете на гръбначния стълб, а на второ място след това допълнителни фактори: хипотермия, неудобно положение на тялото, недостатъчна физическа активност.

В случай на остра невралгия предписвайте лекарства, които контролират болковия синдром. Самолечението или толерирането на болката не е позволено - тя може да премине в хронична фаза и да се превърне в сериозно заболяване, когато стандартните аналгетици не действат. Както в острия, така и в хроничния стадий е възможно да се обсъдят различни видове хирургични интервенции, които блокират източника на невралгията.

Ако причината е лезия на гръбначния стълб, е възможно лечение от неврохирургично до консервативно, като могат да се предпишат лечебни упражнения, адекватна физическа активност (плувен басейн, здравословен начин на живот).

Самолечението на всеки болков синдром не е добра идея. Понякога очевидни неща, като типичната междуребрена невралгия, всъщност могат да бъдат проява на остър инфаркт на миокарда. Такива неща не бива да се забъркват; ако нещо ви боли, е необходимо да се консултирате с общопрактикуващ лекар, който ще изключи цялата гама от опасни патологии.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес