Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са причините за внезапно двойно виждане?

22 юли 2024, 12:44 часа

Преди да говорим за двойното виждане – диплопията, е важно да уточним, че само по себе си това не е болест, а симптом на някакво състояние, неразположение или заболяване.

Диплопията не е нищо повече от виждане на двойно изображение. Тя може да засегне едното или и двете очи, следователно има две класификации за двойно виждане: монокулярно и бинокулярно.

Д-р Марсела Барейра обяснява този проблем 

Какво представлява монокулярното двойно виждане?

Монокулярно двойно виждане е нарушение на зрението, което засяга само едното око. Има прост тест, за да разберете дали диплопията е монокулярна. Просто закрийте едното си око. Ако и след това двойното изображение не изчезне, имаме налице монокулярно двойно виждане.

Качество на зрението: Защо виждаме двойно и колко опасно е това?

Какво представлява бинокулярното двойно виждане?

Това нарушение засяга и двете очи. В този случай закриването на едно от очите води до изчезване на двойното изображение.

Диплопия и свързаните с нея симптоми

Друг важен аспект на двойното виждане е, че обикновено и други симптоми се появяват по време на това зрително нарушение.

Сред тях можем да споменем:

- страбизъм: едното или двете очи гледат навътре или навън;

- болка в очите, слепоочията и веждите, особено при движение на очите;

- главоболие;

- гадене;

- чувство на слабост;

- птоза на клепача (увиснал клепач);

- загуба на равновесие.

Причини за монокулярна диплопия

Двойното виждане, което засяга едното око, е по-малко разпространено от бинокулярното. Сред основните причини са:

- напреднал астигматизъм;

- кератоконус;

- катаракта;

- сухо око;

- птеригиум.

Причини за бинокулярна диплопия

Тя е най-често срещана и може да бъде свързана със следните състояния:

- възпаление на зрителния нерв;

- лошо контролиран диабет;

- миастения гравис (автоимунно заболяване, което нарушава комуникацията между мускулите и нервите);

- болест на Грейвс (автоимунно заболяване, свързано с хипертиреоидизъм);

- страбизъм.

6 начина, по които диабетът влияе на зрението

Временна диплопия

Макар и по-рядко, диплопията може да бъде и временна. В тези случаи двойното виждане най-често е свързано с фактори като употреба на алкохол и наркотици; също и с епилептични припадъци. Други причини са наранявания или сътресения на главата. И накрая, ситуации на високо напрежение и умора също могат да доведат до временна диплопия.

Как се поставя диагнозата?

Първото нещо, което трябва да направите, когато се сблъскате с двойно виждане, е да посетите офталмолог, по възможност спешно. Ако е причинено от тежък инцидент, естествено, трябва да отидете в многопрофилна болница.

Идеалното е да потърсите офталмолог с опит в областта на неврологията. Това е подспециалност на офталмологията, наречена невро-офталмология. Лекарят ще извърши задълбочена анамнеза, за да събере възможно най-много информация за общото здравословно състояние на пациента. В допълнение към клиничния преглед, той ще поиска серия от тестове за оценка на зрителния нерв, ретината и други очни структури.

Какво е лечението?

Лечението зависи от причината и вида на двойното виждане – монокулярно или бинокулярно.

Астигматизмът може да бъде коригиран чрез лещи или рефрактивна хирургия. Катарактата се отстранява с операция или дори чрез смяна на вътреочната леща – която може да е причина за двойно виждане. Сухото око се лекува и с капки за очи или интензивна импулсна светлина.

Бинокулярното двойно виждане може да се лекува с очила, контактни лещи, инжектиране на ботулинов токсин в очните мускули, използване на пластир или дори операция за коригиране на неправилното положение на очите.

Диплопията, причинена от травма, неврологични или автоимунни заболявания, може да се подобри, когато тези заболявания се контролират.

Предотвратяване

На първо място, предотвратяването на двойно виждане зависи от причината. Предпазването от инциденти и травми в областта на главата, например, може да предотврати двойно виждане, причинено от наранявания в тази област.

Внимание! Статията е само за информация. Не прилагайте самолекуване и винаги се консултирайте с медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес