Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са безопасните предели на липосукцията

02 септември 2015, 15:39 часа

Мащабно изследване на последствията от липосукцията показва, че отстраняването на излишните мазнини изключително рядко предизвиква странични последствия и че безопасните предели на отстраняване на излишните килограми зависят от индекса на телесната маса на жените или мъжете, пишат медици в сп. Plastic and Reconstructive Surgery.

"Нашето изследване показва, че липосукцията се асоциира с много малък брой сериозни усложнения, каквито има само в един на хиляда случая. То също показва, че няма прости и общи за всички предели на обема изсмуквани мазнини – безопасните граници на липосукция зависят от това, колко мазнина се съдържа в тялото на пациентката", казва Джон Ким (John Kim) от Северозападния университет в Чикаго (САЩ).

Според Ким и колегите му днес козметолозите, които се занимават с липосукция, имат само едно и общо правило за безопасност – те почти никога не извличат повече от пет литра мазнина от тялото на пациента или пациентката, така че общият обем се асоциира с потенциален риск за здравето.

Авторите на статията изяснили, че всъщност този предел значително се отличава за всеки човек, като анализирали последствията от повече от 4000 операции по намаляване на излишните мазнини, провеждани в клиниките на САЩ в последните години.

Оказало се, че проблемите след провеждане на липосукция се асоциирали не само с големи обеми изсмуквана мазнина, но и с относително ниския индекс на телесна маса при пациентките. С други думи, тяхното тяло съдържало по-малко мазнина, отколкото организмът на други жени и мъже, преминали липосукция и неизпитващи особени проблеми. Средно такива пациенти три пъти по-често изпитвали усложнения в сравнение с останалите хора.

Въз основа на резултатите от своите наблюдения Ким и колегите му са разработили формули, които позволяват на козметолозите да определят с точност този безопасен обем мазнина, която могат да отстранят на пациента, без да предизвикат никакви неприятни последствия.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес