Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как горещата вода помага за сваляне на високо кръвно?

06 юни 2023, 10:44 часа

Някои хора с високо кръвно налягане не могат да го поддържат в безопасни граници дори при съвместното въздействие на три различни лекарства. Проучвания сочат, че този проблем засяга най-малко 16% от пациентите с хипертония, подложени на лечение.

Изчислено е, че резистентната хипертония увеличава три пъти риска от инсулт, инфаркт или сърдечна и бъбречна недостатъчност в сравнение с тези, които успяват да контролират налягането си. Това е предизвикателство и за лекарите, тъй като в научната литература все още липсват данни за определяне на най-подходящото поведение в такива случаи.

Група изследователи, ръководени от д-р Гильерме Вейга Гимараеш от лабораторията за сърдечна недостатъчност към Института по сърдечни заболявания на университета в Сао Пауло, доказаха силата на хидрогимнастиката с гореща вода. Резултатите са публикувани наскоро в списание International Journal of Cardiology - едно от най-важните в областта на кардиологията.

Д-р Гимараеш обяснява следното. 

Лесно, ефикасно - Как да понижим високото кръвно ултра бързо

Проучването е проведено с 32 пациенти с резистентна хипертония на възраст между 40 и 65 години, лекувани повече от пет години и приемащи едни и същи лекарства през последните шест месеца. В продължение на 12 седмици 16 души тренирали – включително ходене, в плувен басейн, загрят до 32°C. Другата група се занимавали със „суха“ лечебна гимнастика.

Тази тренировъчна програма довела до значително понижаване на кръвното налягане. И преди това било известно, че „сухите“ упражнения са в състояние да намалят резистентната хипертония. Но във водата резултатът се оказал още по-добър.

Обяснението за по-голямото въздействие на активността чрез топлата вода е разширяването на кръвоносните съдове, стимулирано от съчетанието между топлината и ефекта на хидростатичното налягане на водата върху тялото. Придържането на участниците към терапията също било изненадващо. Една година след началото на експеримента нито един пациент не се отказал поради влошено състояние.

Други учени също потвърждават въздействието на релаксиращите вани. Стоенето под душа или във ваната с гореща вода в продължение на 15 минути може да смъкне налягането за няколко часа. Ефектите са още по-добри преди лягане, тъй като тялото е отпуснато през цялата нощ.

Кое е най-опасното високо кръвно?

А може ли вземането на горещ душ през нощта да помогне на възрастните хора да контролират високото кръвно налягане?

Ново японско проучване също показва, че такива процедури въздействат позитивно. Констатацията е резултат от продължило десетилетие изследване на рисковете от високо кръвно налягане сред по-възрастните жители на град Бепу.

Бепу е градът, известен с горещите си минерални извори в цяла Япония. И новият анализ разкри, че при възрастните хора, които се потапят в горещите извори след 19.00 ч., рисковете от високо кръвно налягане намаляват с 15%.

„Бях изненадан от нашите резултати“, казва авторът на изследването проф. Сатоши Ямасаки от Университета „Кюшу“. 

Той изследвал навиците за къпане в горещите извори и медицинските истории на близо 11 000 жители на град Бепу на възраст 65 и повече години. През 2011 г. те представлявали около една трета от всички възрастни хора, живеещи в Бепу по това време. Почти 40% имали високо кръвно.

Всички респонденти били помолени да разкрият подробности за предишната си история на физически и психически заболявания, включително високо кръвно, депресия, сърдечни заболявания, инсулт, подагра, астма, диабет, бъбречни заболявания и алергии. В допълнение, всички респонденти информирали относно навиците си за къпане в горещите извори, включително колко често, по кое време на деня и колко години са го практикували.

В крайна сметка екипът на проф. Ямасаки стига до заключението, че рутинното вземане на бани с горещи извори през нощта наистина е „значително предпазно средство", когато става въпрос за намаляване на риска от високо кръвно налягане сред възрастните японци.

Внимание! Статията е предназначена само за даване на информация и не е медицинско указание. Търсете винаги медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес