Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как реагират различните кръвни групи след ваксината

11 януари 2022, 16:51 часа

Кръвните групи са набор от антигени, които присъстват на повърхността на червените кръвни клетки и други кръвни клетки. Всяка кръвна група е свързана с възприемането от тялото на ваксините, които се прилагат на човек за предпазване от различни заболявания.

Хората реагират различно при всяка ваксина. Някои ги понасят добре и не проявяват странични симптоми, други се разболяват и им е лошо в продължение на дни.

Кардиологът Владимир Подхомутников е убеден, че кръвната група играе съществена роля в индивидуалното възприемане на ваксините, пише сайтът zdrave.to.

Според него хората с първа кръвна група (нулева) имат висока чувствителност към ваксинации. Tе ги приемат най-тежко. Възможно е да се вдигне температура и да отслабне организма като цяло. При тези случаи е добре да се пие много вода.

Втората кръвна група (А) понася положително ваксините. Те обаче са чувствителни към храносмилателния си тракт, така че понякога пероралните ваксини предизвикват леки реакции в стомашната област.

Хората с трета кръвна група (B) най-често проявяват негативна реакция към ваксинациите. Предполага се, че това се дължи на факта, че огромно количество B антигени се произвеждат в нервната система.

При четвърта кръвна група (AB) негативни реакции към ваксинацията обикновено не се регистрират, обяснава още професорът.

Александър Коларов
Александър Коларов Отговорен редактор
Новините днес