Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как яйцата влияят на имунитета?

06 октомври 2024, 13:52 часа

Ендокринологът и диетолог д-р Оксана Михалева споделя, че яйцата са полезни за почти всички.

Яйцата и влиянието им върху имунитета

"Яйцата не могат да бъдат класифицирани като вредни продукти", казва специалистът.

Според лекаря белтъкът на свареното яйце се усвоява почти напълно от човешкото тяло и съдържа протеини, необходими за имунната система. По-специално, навикът да се ядат яйца за закуска помага на хората да се разболяват по-рядко.

Здравен съвет за деня, 26 септември: Лекар: Яжте яйцата по това време на деня, ако искате да отслабнете

„Яйчният белтък съдържа протеини с всички незаменими аминокиселини, които са необходими на тялото ни, за да образува специфичните си протеини за изграждане на телесни клетки. Те са необходими и за имунитета и защитата от различни заболявания“, обясни лекарят.

Д-р Михалева подчертава, че варените яйца са най-подходящи за консумация – протеинът им е неусвоим в суров вид и дори може да навреди, натоварвайки ненужно стомашно-чревния тракт.

Яйчните жълтъци също са полезни, въпреки високото съдържание на холестерол, добавя експертът. Според д-р Михалева холестеролът в жълтъка на пилешкото яйце се балансира от други здравословни мазнини - когато се консумират, в тялото не се образува така нареченият „лош“ холестерол. В допълнение, жълтъците съдържат лецитин, който е необходим за защита на клетъчните мембрани и осигурява превенцията на много опасни заболявания, както и лутеини и зеаксантин, които предпазват от свързана с възрастта загуба на зрение, и холин, вещество, което заедно с лецитина , осигурява правилното функциониране на нервната система и укрепва здравето на мозъка.

„Яйцата съдържат големи количества витамини А и D и бета-каротин. Последният е предшественик на витамин А и е необходим за нормалното състояние на кожата, косата, ноктите, очите, кръвоносните съдове и костите. Освен това бета-каротинът е мощен антиоксидант, затова предпазва клетките ни от съдова атеросклероза, диабет и рак“, допълва специалистът.

Д-р Михалева препоръчва здравият човек да яде яйца четири до седем пъти седмично по 1 яйце, а хората с висок холестерол - от две до четири яйца седмично.

Специалистът допълва, че яйцата могат да бъдат вредни за човешкото тяло, ако се консумират в големи количества и без термична обработка. Когато се консумират в излишък (повече от две пилешки яйца на ден), те допринасят за повишаване на нивото на "лошия" холестерол.

Колко яйца трябва да ядат хората над 50 години?

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес