Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разпознаем реално опасните бенки за нас?

12 август 2023, 15:00 часа

В разгара на лятото и през август – месецът на морските удоволствия и златистия тен – дерматолозите припомнят, че слънцезащитата е от ключово значение за съхраняване на младостта на кожата и недопускане на увеличаване на риска от развитие на кожен рак.

Меланомът е най-агресивният и най-опасен рак на кожата, който бързо дава метастази в различни жизненоважни органи и който често остава незабелязан, тъй като се развива върху бенка и пострадалият няма представа как да разпознаем опасните бенки и да ги различим от доброкачествените.

Специалистите съветват хората, които често се излагат на слънце, обожават водните басейни и летните забавления на открито, имат прегрешения в ранните си години като слънчеви изгаряния, недолюбват слънцезащитата, имат близки и роднини, страдащи от или просто тялото им е покрито с много бенки, да посещават редовно дерматолог, който да състави карта на бенките, украсяващи тялото им, и да ги следи редовно, най-малко веднъж годишно.

Така ще бъдат забелязани своевременно промени, които могат да сочат израждане на бенка и превръщането ѝ в злокачествена и ще бъде направена биопсия или допълнителни изследвания за доказване или отхвърляне на подозренията. Подобни профилактични прегледи и разумно поведение могат да спасят живота на заболелия чрез ранна диагностика и лечение.

Нямате възможност да посещавате редовно дерматолог? Ако наистина срещате крайни трудности да го направите, вижте как да разпознаем опасните бенки сами, за да съхраним здравето и живота си, търсейки своевременно лекарска помощ при откриване на опасна бенка върху тялото.

Премахване на бенки - кога е необходимо?

Как да разпознаем опасните бенки сами?

Всяка промяна във вече съществуваща бенка може да сочи злокачествено израждане и следва да се погледне от специалист. Има обаче явни промени, които очевидно сочат бенката като опасна. Сред червените флагове, за които следва да внимавате, сред симптомите, които ви подсказват, че сте в опасност и че срещата с дерматолога не търпи отлагане, тъй като меланомът се развива светкавично, са:

-          Промяна в големината на бенката

Ако бенката ви расте бързо и се променя, потърсете лекар. Това особено важи, ако растежът е несиметричен или има промяна и в цвета в нарасналата бенка.

-          Сърбеж и други неприятни усещания

По принцип не трябва да усещате бенките си. Ако нараните някоя, това не е особено опасно и може да усетите сърбеж или други симптоми, които ще преминат и които не са сигнал за опасност. Ако обаче има кървене, болка, сърбеж върху бенка, която не сте засегнали и наранили по никакъв начин, незабавно се прегледайте при лекаря си.

-          Новопоявила се бенка

Част от меланомите са свързани с вече съществуваща бенка, която се е изродила в злокачествена, докато други са новопоявили се бенки или поне образувания, които считате за бенки, а те реално са ракови.

Има няколко критерия, използвани по цял свят, по които може да разграничите опасната бенка от безобидната. Те дават простичък и лесен за възприемане отговор на въпроса как да разпознаем опасната бенка. И все пак – далеч не са 100% сигурни, така че най-доброто, което може да направите за себе си, е да си запишете час за преглед.

1.       Граници

Доброкачествените бенки са с ясни очертания, злокачествените често са размити. Правилната и симетрична форма е онова, което следва да ви успокои, че виждате обикновена доброкачествена бенка, докато липсата на симетрия говори за израждане.

2.       Цвят

Ако бенката е с равен цвят, тя е доброкачествена. Ако се наблюдават по-тъмни или дори черни или червени части от нея и цветът е нехомоогенен, вижте се с лекаря си, без да отлагате.

3.       Размер

Бенка, която е малка и не расте – с размера на гумичка на молив, е доброкачествена. Нарастването на бенката може да говори за израждането ѝ в злокачествена.

4.       Развитие

Промяната, растежът, развитието на бенка говорят за злокачествено израждане. 

Защо се появяват бенки - какво трябва да знаем?

Какво е меланомът?

Какво всъщност е меланомът, който се опитваме да се научим да разпознаваме?. Меланомът е тумор, водещ началото си от злокачествено израждане на пигментните клетки меланоцити. И тъй като бенките съдържат именно такива пигментни клетки, меланомът най-често се развива именно върху вече съществуваща бенка на тялото. Това обаче не изключва появата му и върху чиста кожа.

Най-опасни са меланомите под нокътя, в окосмената част на главата, както и в окото, тъй като трудно се забелязват, малцина знаят, че там също може да се развие меланом, поради което диагностиката им толкова закъснява, че заболяването става почти или напълно нелечимо, тъй като към момента на поставянето на диагнозата се е разпространило в редица тъкани и органи в тялото.

Най-опасни са безцветните меланоми, за които се знае твърде малко от пациентите. Те остават неразпознати от тях до изключително напреднал стадий. Като добавим и факта, че са най-агресивни и бързо се развиват, не е учудващо, че са и най-леталният рак на кожата. Химиотерапевтиците трудно спират развитието на тумора поради неговата голяма агресивност и злокачественост, а пациентите загиват обикновено от повсеместните метастази и всички усложнения, произхождащи от тях.

Типичният меланом е черен, докато при безцветните меланоми в процеса на злокачественото си израждане туморните клетки загубват способността да синтезират пигмент. Така реално те нямат цвят, тоест с цвета на кожата са, и страдащите просто не им обръщат внимание. Именно поради това редовните прегледи при дерматолог са толкова важни.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес