Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберете, че пълнеете заради хормонален дисбаланс?

15 април 2017, 10:30 часа

Ако сте натрупали няколко излишни сантиметра около талията, не бързайте да се обвинявате. Възможно е хормоните да ви погаждат лоши номера.

Изследванията показват, че не е нужно да имате сериозни проблеми с хормоните, за да започнете да пълнеете, особено около кръста. Нещо толкова просто като въглехидратна закуска или недостатъчно сън може да предизвика хормонален дисбаланс. Нещо повече – тази натрупана мастна тъкан може да увеличи производството на хормоните на стреса като кортизол, което всъщност води до напълняване.

Ето 5 признака, че напълняването ви може да се дължи на хормоните и начините да върнете нещата в норма.

1. Тренирате много и спите малко

Хормоните на щитовидната жлеза (TSH, T3 и T4) преобразуват енергията и оказват въздействие върху всяка клетка в тялото ви. Когато работят в екип, метаболизмът ви е машина за изгаряне на мазнини. Стрес, алергии или остаряване могат да нарушат ритъма им.

Хормонът на растежа (ХР) и ацетилхолинът също са важни за метаболизма. Те се освобождават по време на сън и работят за изграждане на мускулна маса. Прекаляването с тренировките и недостатъчният сън форсира метаболизма. Стресът води до увеличаване нивата на кортизол и подтиска хормона на растежа, оттам и натрупване на мазнини.

Цялата статия можете да прочетете ТУК!

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес