Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберем дали имаме проблеми с простатата?

08 август 2024, 07:45 часа

Болестите на простатата са сравнително чести, обикновено с напредването на възрастта. Но има и добра новина: днес съществуват много диагностични и лечебни решения, които се стремят да върнат пациента към нормален живот.

Д-р Жузе Сантуш Диаш обяснява тук какви са първите проблеми при неразположения с простатата. 

Някои признаци на такива проблеми са забележими и обикновено са източник на дискомфорт и смущения у пациента. Първите симптоми, например, са следните.

  • Чувство на парене или болка при уриниране.
  • Много често желание за уриниране.
  • Неколкократно събуждане нощем, за да уринирате (ноктурия).
  • Затруднено спиране или започване на уриниране.
  • Кръв в урината (хематурия) или в спермата.
  • Болка при еякулация (отделяне на сперма).
  • Невъзможност за задържане на урината.
  • Еректилна дисфункция.
  • Болка в лумбалната област, таза, ректума, слабините, тестисите, бедрата.

Не е задължително да се усещат всички симптоми едновременно.

Лекар: Това са най-добрите билки за простата

Какво означава тази симптоматика?

Когато става въпрос за проблеми с простатата, е обичайно първо да се мисли за рак. Действително, патологиите на простата са сред първите места на повечето диагностицирани ракови заболявания в света - но те не са единствената причина за този вид симптоми. Съществуват 3 основни заболявания на простатата със сходни тревожни признаци.

Простатна хиперплазия

Определя се при увеличаване на обема на простатата, причинява компресия на уретрата и последващи ограничения на пикочните пътища. Често срещана след 50-годишна възраст, рисковете се увеличават с напредването на възрастта.

Простатит

Причинява възпаление на простатната жлеза и зоната около нея. В някои ситуации причината остава неизвестна. Може да е временен или да стане хроничен. Простатитът е единственото заболяване в списъка, срещано предимно при мъже, по-млади от 50 години.

Рак на простатата

Най-често ракът на простата е срещан при мъже над 50 години, при негри, индивиди с наблюдавана родова история на заболяването или такива с нездравословни хранителни навици.

Въпреки че ракът е най-тежката патология, която може да представлява реална опасност за живота, никоя от останалите не трябва да бъде пренебрегвана, за да бъдат предотвратени по-сериозни усложнения.

Как се решава за всяка патология?

Независимо от видовете патология на простатата, всички те имат общ аспект: лечението им е по-лесно при диагностициране в ранни фази. Затова е необходимо мъжете да са наясно с евентуалните симптоми, които може да възникнат. В допълнение, трябва редовно да правят препоръчителните тестове.

При това, относно всички тези състояния - доброкачествена хиперплазия на простатата, простатит или рак на простатата, има лечение или поне методи, които позволяват да бъдат облекчени техните неприятни ефекти и симптоми, за да се намали до минимум дискомфортът, изпитван от пациента.

В случаите на доброкачествена хиперплазия, ако симптомите не усложняват ежедневието на пациента, заболяването може да се наблюдава активно с течение на времето. От друга страна, при нужда може да се използват минимално инвазивни или лекарствени методи.

Каква е функцията на простатата при мъжете

В случай на простатит, ако произходът е бактериален, се препоръчва антибиотици и други лекарства, които намаляват симптомите на заболяването.

По отношение на рака на простатата, процедурите могат да бъдат хирургични или чрез прилагане на други техники, методи и способи, като брахитерапия или лъчетерапия.

Кога да бъде посетен лекар?

Най-добрият съвет в случаите, когато пациентите идентифицират някои от характерните симптоми на проблемите с простатата, е да потърсят медицинска помощ. Експертът ще дефинира диагноза чрез клинична оценка и провеждане на нужните прегледи, която диагноза ще бъде последвана от ефективно лечение.

Ако оставите симптомите да се развият в по-тежки форми, завръщането към нормален живот определено ще бъде по-трудно. Затова не отлагайте решението да потърсите медицинска помощ, а побързайте да улесните специалистите навреме да вземат необходимите мерки!

Внимание! Статията е само за информация. Не прилагайте самолекуване и винаги се допитвайте до медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес