Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как чаят от подбел помага за борбата с кашлицата

25 февруари 2024, 23:15 часа

Билката подбел, известна също като подбела, е многогодишно тревисто растение, което расте на влажни места, като около реки, потоци и насипи. Това растение е дълго известно в народната медицина и се използва успешно за лечение на различни заболявания. В тази статия ще разгледаме как подбелът, особено под формата на чай, може да бъде полезен в борбата с кашлицата.

Полезни вещества в билката подбел

Подбела съдържа редица полезни вещества, които я правят ефективна в народната медицина. В стъблата се откриват вещества като фарадиол, тераксантин, жълт пигмент, дъбилни вещества и други. Листата на растението включват полизахариди, ябълчена и винена киселина, витамин С, белтъчини, сапонини, танини, етерично масло и слуз.

Защо кашлицата винаги се засилва вечер и през нощта?

Подбел - ползи и приложение на билката

Билката подбела се използва предимно при заболявания на горните дихателни пътища поради присъствието на тусилагин, което помага за успокояване на кашлицата. Цветовете на подбела имат храчкоотделящи и противовъзпалителни свойства, които са благоприятни при бронхит, ларингит, фарингит, бронхиална астма и плеврит. Растението може да се приема чрез чай, запарка, сок или при външни проблеми - като компрес, баня, лапи и инхалации.

Листа от подбел

Листата на подбела съдържат много повече полезни вещества и често се използват в кулинарията за супи и салати. Освен това, те се прилагат вътрешно и външно при различни заболявания, като бронхиален задух, ниско кръвно налягане, липса на апетит, артеросклероза, възпаление на стомаха и червата, болезнена и нередовна менструация и други.

чай

1. За компрес

Компресите от подбел се използват при тежки белодробни заболявания, като кашата се нанася върху гърдите.

Начин на употреба: Пресните листа се измиват и намачкват на каша.

2. За бани

Баните с подбел са полезни при червен вятър и възпалени вени, като решават проблеми с уморени стъпала.

Начин на употреба: Две шепи с листа се запарват с вода и се киснат стъпалата за 20 минути.

Как да се преборим с неприятната кашлица след хранене?

3. Лапи

Подбелът се използва при гнойни рани, циреи и абцеси.

4. Инхалация с подбел

Парните бани с подбел помагат при хроничен бронхит с пристъпи на давещ задух.

Начин на употреба: 1 пълна с.л. от цветовете и листата се запарват, а парите се вдишват, като инхалацията се повтаря няколко пъти на ден.

5. Сироп от подбел

Сиропът също е ефикасен при бронхит, белодробни заболявания и астма.

Начин на употреба: Пресните листа се измиват и се смесват с бульон или топло мляко.

Знаете ли защо кашлицата се засилва вечер?

6. Чай от подбел срещу кашлица

Билкова смес от цветове и листа на подбел, лопен, медуница и листа от остролистен живовляк, представлява ефикасен чай против кашлица.

Начин на употреба: Пие се на глътки, по три чаши всеки ден.

7. Подбел противопоказания

Въпреки ползите, подбелът има токсичен ефект и трябва да се използва с внимание. Хора с тежки чернодробни и бъбречни проблеми трябва да се консултират с лекар преди употреба.

Чаят от подбел представлява естествен и ефикасен начин за борба с кашлицата, благодарение на богатия състав на билката. Внимателното приложение на различни методи като чай, компреси, бани и инхалации, предоставя широка гама от лечебни възможности, които подбелът предлага в борбата с дихателните заболявания.

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес