Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Японски фармацевти разработват ново лекарство срещу рак

07 юли 2015, 12:38 часа

Специалисти от японската фармацевтична компания Takeda, съвместно с учени от Института за химична биология и фундаментална медицина на СО РАН, ще работят над нов перспективен препарат за лечение на рак, съобщава сайтът на руското представителство на японската компания.

"Проектът обединява усилията на "Шонан", най-големия научноизследователски център на компанията Takeda в Япония, и Института за химична биология и фундаментална медицина в рамките на изследвания на ранни стадии на разработка по един от създадените в института перспективни препарати в областта на онкологията и имунологията", се казва в съобщението, цитирано от РИА Новости.

Смята се, че специалистите ще проведат оценка на терапевтичния потенциал на разработения в Русия препарат на биологични модели в центъра в Япония и ще разработят стратегия за лечение с новия препарат.

Сътрудничеството дава възможност по-добре да се изучи механизмът на действие на препарата и може да даде възможност за разработване на потенциално нов терапевтичен подход в онкологията и имунологията.

Директорът на Института за химична биология и фундаментална медицина Валентин Власов отбелязва, че такива международни партньорства са важен механизъм в разработката на перспективни лекарства, което е особено актуално при лечението на онкологични, вирусни заболявания и имунодефицитни състояния.

Споразумението за сътрудничество между Takeda и сибирския филиал на РАН е подписано на 18 февруари 2014 година в Япония. Takeda е един от световните лидери в областта на фармацевтиката.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес