Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Яденето на тази храна следобед увеличава риска от деменция

09 юли 2023, 16:51 часа

Закуската в следобедните часове помагат да не гладувате до вечеря. Но мнозина дори не се замислят каква храна трябва да включат в това междинно хранене. Проучване, публикувано в списание Alzheimer's & Dementia, установи връзка между храни с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и дългосрочен риск от развитие на болестта на Алцхаймер - най-често срещаната форма на деменция.

За да проверят хипотезата си, изследователите, ръководени от докторанта Мелиса Гентрию, са анализирали данни от 9200 французи на възраст 65 и повече години. След това те са намалили групата до извадка от 2,7 хиляди души - тези участници са попълнили въпросници за относно всички ежедневни хранения и закуски между тях. Анализирана е информация за нивата на активност, общите калории, наличието на диабет и хранителните навици на доброволците в извадката.

Лекар: Този симптом на деменция се появява по време на сън

Следобедната закуска, която повишава риска от деменция

Резултатите не показват връзка между общия дневен гликемичен товар или гликемичния товар, регистриран на закуска, обяд или вечеря, а също и дългосрочно повишен риск от когнитивен спад или болест на Алцхаймер в края на 12-годишния период на проследяване. Но те установяват, че има повишен риск от деменция, свързан с консумацията на храни с високо съдържание на рафинирани въглехидрати като следобедна закуска.

Въз основа на резултатите учените считат, че храните, консумирани между храненията, могат да доведат до по-високи нива на оксидативен стрес в тялото.

Предполага се, че редовното ядене на храни с високо съдържание на въглехидрати и захар, като газирани напитки, сладкиши и барчета следобед, може да доведе до инсулинова резистентност с течение на времето. Това състояние може да доведе до нарушено усвояване на глюкоза и хронично възпаление, които са свързани с повишен риск от деменция и болестта на Алцхаймер.

Недостигът на тези витамини може да доведе до деменция

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес