Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Излизат ви синини по тялото? Това е симптом на тези 4 болести!

28 май 2024, 15:45 часа

Податливостта към синини може да има различни причини - понякога изглежда сякаш синьо-лилавите петна по краката ни се появяват от въздуха! Понякога пък това е резултат от индивидуалните особености, например крехкостта на кръвоносните съдове и тяхната чувствителност към увреждане. В такива ситуации проблемът може да бъде труден за отстраняване, въпреки че промяната на начина ви на живот може да бъде от полза.

Въпреки това, в някои случаи синини по тялото без причина могат да са симтпом на развиващо се заболяване. Тогава си струва да разгледаме по-отблизо въпроса, за да можете да реагирате на проблема в ранен етап.

На кои заболявания са симптом синините?

Още: Жлъчният мехур дава ясен сигнал, който не бива да се подценява

1. Анемия

Анемията е състояние, при което нивото на еритроцитите и съдържащия се в тях хемоглобин пада под определена стойност. Може да е резултат от развиващо се заболяване, но по-често е резултат от пренебрегване на начина на живот - и ако не се лекува, води до развитие на по-сериозни заболявания. В зависимост от нивото на концентрацията на хемоглобина, анемията се разделя на лека, умерена, тежка и животозастрашаваща. Най-честият случай е лека анемия - обикновено в резултат на дефицит на желязо.

Няколко симптома могат да показват развиваща се анемия, включително: хронична умора, намалена работоспособност на тялото, склонност към припадъци, бледа кожа, тъмни кръгове под очите и синини, които лесно се появяват по бедрата без причина или по цялото тяло в резултат на леки наранявания.

2. Нарушения на кръвосъсирването

Още: 5 лесни начина да понижите нивата на кръвната захар БЕЗ лекарства

Те могат да бъдат под формата на кървяща диатеза или тромбоемболична диатеза. В първия случай основните симптоми са често, продължително кървене и продължителен процес на кръвосъсирване. Кървенето може да възникне по тривиални причини, например дразнене на венците с четка за зъби. В много случаи жените имат проблем с обилната менструация.

Нарушенията на кръвосъсирването са резултат от нарушения във функционирането на различни елементи на кръвоносната система. Източникът на проблема може да бъде например дефекти в структурата на кръвоносните съдове или дефицит на кръвни плочки, отговорни за процесите на коагулация. Тези фактори могат от своя страна да бъдат причинени от различни заболявания, употребата на определени лекарства (напр. стероиди) или лош начин на живот.

Тромбоемболичните нарушения се проявяват чрез прекомерно съсирване на кръвта и склонност към образуване на съсиреци в кръвоносните съдове. Те могат да бъдат резултат например от дълбока венозна тромбоза или панкреатит.

Още: Хималайската сол не е здравословна? Ето какво наистина съдържа

3. Тромбоцитопения

Това е състояние на дефицит на тромбоцити - клетки, които са отговорни за правилното протичане на процеса на кръвосъсирване. Когато възникне нараняване, тромбоцитите и еритроцитите образуват съсиреци, които спират кървенето.

Ако броят на тромбоцитите е твърде нисък, могат да се появят обезпокоителни здравословни симптоми, като бързо образуване на синини по тялото без причина, кървене от носа, кървене от венците, затруднено спиране на кървенето от рани или кръв в изпражненията и урината.

Тромбоцитопенията не е самостоятелно заболяване, но е обезпокоителен симптом, който може да показва сериозни заболявания, като левкемия или бъбречна недостатъчност. По-тривиалната причина за възникване на това заболяване е дефицит на витамин В12 и фолиева киселина.

4. Цироза

Сериозно заболяване, което засяга предимно хора, които злоупотребяват с алкохол. Може също да е резултат от други токсични вещества, напр. определени лекарства, както и вирусен хепатит, автоимунни заболявания или наследствени заболявания. То е хронично и води до необратимо увреждане на черния дроб. В хода на заболяването този орган става фиброзен, което в крайна сметка може да допринесе за развитието на рак.

Процесът на заболяването често не предизвиква специфични симптоми, така че цирозата може да остане неоткрита за дълго време. Част от симптомите са загуба на апетит, загуба на тегло, храносмилателни проблеми, болка под дясното ребро и летаргия. Чернодробните заболявания също причиняват кожни симптоми като синини без причина, вени като паяжини, жълто оцветяване на кожата в случай на жълтеница и други.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес