Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хората с тези заболявания не е добре да ядат киви

25 август 2024, 12:11 часа

Макар плодът киви да среща подходящи условия за отглеждане в Китай и страните от Далечния Изток, аклиматизиран вкусният плод се развива добре и по Черноморието у нас. Интересът към отглеждането на киви е свързан с ползите от консумацията му. Плодът се слави като един от най-щедрите източници на витамин С, превъзхождащ дори цитрусови плодове. Въпреки многобройните му ползи за здравето, които ще си припомним, плодът има и противопоказания и пациенти с определени заболявания киви не трябва да консумират, за да не влошат състоянието си.

Ползи от консумацията на киви

-          Вкусният плод е богат на фибри, които ни поддържат сити и подпомагат здравето на храносмилателната система. Фибрите създават усещане за ситост, намаляват усещането за глад и консумираните порции храна, с което подпомагат поддържането на здравословно тегло и процесите на отслабване при пациентите, спазващи диета. Кивито съдържа и разтворими, и неразтворими фибри. Разтворимите фибри поддържат здрав чревен микробиом, докато неразтворимите фибри помагат за поддържане на редовните движения на червата. Според проучванията  в това отношение и във връзка с фибрите киви превъзхожда останалите плодове.

Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете киви всеки ден

-          Кивито е първенец сред плодовете и по отношение на съдържанието на витамин С. Витаминът не само стимулира имунната система и предпазва от инфекциозни заболявания, но е и мощен антиоксидан, който чрез борбата със свободните радикали предпазва от хронични, възпалителни и онкологични заболявания. Консумацията на само един брой от плода осигурява около 80% от нужната дневна доза витамин С в зависимост от големината на кивито и пола на консумиращия го. Изследванията категорично сочат, че ако хапвате по два броя киви само за месец ще се забележи значително подобрение на функцията на имунните клетки.

-          Кивито се грижи за сърдечно-съдовото здраве като съдейства за поддържане на нормално кръвно налягане, редуцира нивата на лошия холестерол в кръвта, както и тези на триглицеридите.

-          Съдържащите се в киви полезни вещества, каротеноидите лутеин и зеаксантин, на които е богат плодът, впечатляващият хранителен профил на плода допринасят за поддържане на оптимално зрение и редуцират риска от заболявания на очите, свързани с възрастта като дегенерация на макулата и катаракта.

-          Кивито съдържа солиден процент вода, което го прави нискокалорично и подпомагащо хидратацията.

-          Консумацията на киви се препоръчва на пациентите с диабет и е сред малкото плодове, които диабетиците могат да хапват без притеснение, защото имат нисък гликемичен индекс, тоест консумацията им не причинява скок в нивата на кръвната захар.

-          Консумацията на киви позволява да си осигурим почти 100% от нужното  количество мед за деня.

-          Плодът е щедър източник и на витамин К, важен за здравето на костите.

По колко киви трябва да ядете на ден, за да си набавите витамин С

Пациенти с какви заболявания киви не трябва да консумират?

Плодът има не само ползи за здравето, но и противопоказания. Не се препоръчва консумацията на киви, ако:

  • Не консумирайте киви, ако страдате от каквото и да е заболяване, лечение на което е хирургично. Причината е, че плодът забавя скоростта на съсирване на кръвта, като по този начин увеличава риска от кървене по време на и след хирургична намеса. Препоръчва се преустановяване на консумацията на киви около 2 седмици, преди да се извърши хирургично лечение. По същата причини плодът не се препоръчва на пациенти, страдащи от заболявания, свързани с нарушения на съсирването на кръвта. Пациенти, които приемат медикаменти, разреждащи кръвта, също следва да бъдат внимателни с консумацията на киви.
  • Консумацията на киви не се препоръчва  на пациенти, страдащи от алергии и най-вече от  алергия към авокадо, бреза, смокиня, лешник, латекс, маково семе, ръж, сусамово семе или пшеница, тъй като пациентите с доказана алергия към посочените обикновено имат алергия и към киви. Алергията към  плода може да се прояви като затруднено преглъщане (дисфагия), повръщане и копривна треска, а в  редки случаи може да бъде не само увреждаща здравето, но и животозастрашаваща, поради което пациентите с алергии е добре да избягват изцяло  плода. 
  • Дамите, които са бременни или кърмят, е добре да се ограничат до минимални количества киви – да приемат плода като десерт, а не като лекарство в големи количества, тъй като не са изследвани евентуални ползи и вреди върху плода при прием на големи количества киви.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес