Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хората с тази кръвна група са с по-голям риск от карцином на стомаха

24 август 2024, 20:30 часа

Интересно е, че някои изследвания показват, че една кръвна група е изложена на по-висок риск от рак на стомаха.

Ракът е все по-разпространено заболяване, което засяга все повече хора, сочат резултатите от изследванията. За щастие заболяването може да се забави, но и да се излекува в голяма част от случаите, ако се открие навреме. Много е важно да слушате тялото си и да следвате сигналите, които то изпраща.

Вижте още: Не ги комбинирайте: Тези храни могат да намалят действието на лекарството ви

Ракът на стомаха може да се развие във всяка част на стомаха и се причинява от растежа на анормални или злокачествени клетки в стомаха. Този вид злокачествено заболяване може да се разпространи в околните органи чрез кръв и лимфом, затова е важно да разпознаете симптомите, въпреки че най-често протича безсимптомно.

Как се развива ракът на стомаха и какви видове има?

Човешкият стомах се състои от пет слоя. Вътрешната обвивка на стомаха се нарича лигавица. Най-голям брой ракови заболявания (цели 95 процента) възникват от него и в него. Вид рак на стомаха от мукозна тъкан е известен като аденокарцином. Всички други видове рак на стомаха са редки и са:

лимфоми (произлизащи от лимфната тъкан на стомашната стена)

гастроинтестинални стромални тумори / GIST (средните слоеве на стомаха).

Още по-редки са различни тумори, произвеждащи хормони. Специалистите казват, че са необходими няколко години, за да се развие рак на този орган.

Защо ракът на стомаха често се открива в по-късните стадии на заболяването

Ранното разпознаване на симптомите, ако се появят, както и поставянето на диагноза все още дават шанс за лечение. Ето защо някои признаци не трябва да се пренебрегват, дори и да са идентични със симптомите на някои други заболявания, обикновено преходни и безобидни. За съжаление, при откриване на рак на стомаха, той често е в напреднал стадий и точно затова, както казват лекарите, трябва да слушате тялото си.

Симптоми, на които трябва да обърнете внимание и които могат да предупредят за рак на стомаха

Ето най-честите симптоми , някои от които могат да се появят като временни оплаквания, но които не трябва да пренебрегваме, ако продължат или се засилят:

киселини (киселини, киселинен рефлукс)

стомашни болки чувство на стягане в корема

диария

запек 

гадене

повръщане

анемия

промени в апетита (загуба на желание за ядене)

ранно усещане за ситост, дори ако ядем малко количество храна

повръщане на кръв

черни, кървави или катранени изпражнения

неволна загуба на тегло

неразположение

апатия

натрупване на свободна течност в стомаха (асцит).

Трябва да се има предвид, че това са симптоми, които често се срещат при някои други заболявания, които не е задължително да са злокачествени, но могат да показват и рак на стомаха. 

Вижте още: Какво е добър и лош холестерол и какви трябва да са стойностите му

Който е по- предразположен към рак на стомаха

Всеки над 50-годишна възраст е изложен на риск от развитие на рак на стомаха. При мъжете този риск е удвоен в сравнение с жените, но някои рискови фактори са споделени. Такава е например нелекуваната инфекция с Helicobacter pylori .

Освен това хората, които ядат твърде много солена и пикантна храна, са изложени не само на риск от сърдечно-съдови заболявания, но и от развитие на рак на стомаха. С по-висок риск са пациентите, които вече са имали интервенция на стомаха.

Интересно е, че някои изследвания сочат, че кръвна група А е с висок риск от появата на този злокачествен тумор. Други рискови фактори, общи както за мъжете, така и за жените, включват: тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, болест на Менетрие, пернициозна анемия, аденоматозна полипоза, както и наличието на стомашни полипи.

 

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес