Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как да се защитите от остеопороза

05 ноември 2015, 12:13 часа

Соята се смята за богат източник на растителен белтък – 100 грама от този продукт съдържат около 70 процента от дневната норма протеин. Освен това соята е богата на витамини и минерали, по-конкретно калий, желязо, магнезий и калций.

Според ново изследване, проведено от учените от британския университет в Хъл, менюто, богато на соев белтък и изофлавони, снижава риска от отслабване на костите и развитието на остеопороза при жените в периода на менопаузата.

Соевите продукти съдържат химични вещества, известни като изофлавони, които могат да защитават жените от остеопороза, имитирайки действието на естрогена, се казва в изследването.

В хода на експеримент в продължение на половин година 200 жени в ранен период на менопауза получавали ежедневни добавки, съдържащи соев белтък с 66 мг изофлавони, или добавки само със соев белтък. След това учените оценили нивото на белтъците ICTX и P1NP в кръвта на жените, за да определят измененията в костните тъкани.

Изследователите открили, че при жените, употребяващи добавки със соев белтък и изофлавони, се отбелязват значително по-ниски нива на белтъците ICTX в сравнение с другите, което говорело за забавяне на скоростта на загуба на костна маса и намаляване на риска от развитие на остеопороза. Също така при тях намаляла вероятността от сърдечносъдови заболявания.

Остеопорозата се явява доста разпространено заболяване, повишаващо риска от счупвания. Със стареенето плътността на костите става по-малка, а менопаузата при жените се явява съществен рисков фактор за нейното развитие.

Народната медицина пък препоръчва редовна употреба на сусам срещу остеопороза. За превенция се препоръчва едно пакетче сусам да се разбърка в един буркан мед и да се взема по една чаена лъжичка дневно.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес