Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

25 април 2024, 05:25 часа

Кръвоносните съдове играят много важна роля в тялото. Те пренасят хранителни вещества и кислород от сърцето към останалите органи. В някои случаи кръвоносните съдове се запушват, което е отправна точка на много сърдечно-съдови заболявания. 40% от тях са причинени от коронарни заболявания.

Още: Експерти разкриват: Тези храни намаляват мазнините в черния дроб с 40%

Кардиолозите уточняват, че основните причини за тези заболявания са начинът на хранене и липсата на физическа активност. Експертите са идентифицирали някои здравословни храни, които намаляват риска от подобни заболявания и поддържат здравето на кръвоносните съдове.

Храни, които помагат за пречистване на кръвоносните съдове

Авокадо

Авокадото е богато на протеини, фибри, витамини и минерали. Естествено, консумацията му помага за отпушване на кръвоносните съдове. Освен това ежедневната консумация на авокадо понижава лошия холестерол с 11 до 22%. Авокадо се предлага на пазара целогодишно, така че можете да си го купите по всяко време.

Броколи

Броколите съдържат много витамин К, който предотвратява съсирването на кръвта. Фибрите в броколите понижават кръвното налягане и холестерола. Те също се предлагат целогодишно в големите хранителни магазини, а ако предпочитате родно производство ги търсете началото на септември месец.

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове са богати на пектин, който почиства кръвоносните съдове и понижава лошия холестерол. Цитрусовите плодове се предлагат на пазара през цялата година.

Кафе

Австралийски изследователи установиха, че кафето намалява риска от сърдечни заболявания с 20%. Богато е на антиоксиданти и хлорогенова киселина, която предотвратява сърдечни проблеми.

Ябълки

Лекарите твърдят, че яденето на една ябълка на ден намалява лошия холестерол с поне 40%. Антиоксидантите в ябълките имат способността да предотвратяват втвърдяването на кръвоносните съдове. Ябълките се предлагат на пазара през цялата година.

 Спанак

Порция спанак на ден може да ви предпази от сърдечни заболявания, причинени от атеросклероза или запушени кръвоносни съдове. Спанакът се предлага на пазара от януари - май и септември - декември.

Риба

Сьомгата, рибата тон, скумрията и сардините са богати на здравословни мазнини и омега-3 мастни киселини, които отпушват кръвоносните съдове и предотвратяват тромбоза. Внимавайте и консумирайте само прясна риба.

Орехи

Орехите и бадемите са особено полезни за сърцето. Те са богати на фибри, протеини, алфа-линолова киселина, витамин Е и мононенаситени мазнини.

Още: 7 естествени средства за намаляване на сърдечните заболявания и стреса

Диня

Аминокиселините в динята отпушват кръвоносните съдове и понижават кръвното налягане.

Експертите отбелязват, че отпушването и прочистването на кръвоносните съдове отнема време, но консумацията на гореизброените храни ускорява този процес.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес