Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ежедневното пиене на доматен сок може да ви помогне в една много тежка битка

07 юни 2024, 05:45 часа

Проблемът с коремните мазнини е известен и труден за решаване, дори ако сте човек, който изключително стриктно спазва диетата и тренировките си. Коремът ни просто обича да се придържа към тези излишни сантиметри, нали?

Още: Анемия - как да я избегнем с подходящите храни

Това не означава, че има нещо лошо в това да сме малко по-едри в средата си, но тези, които се надяват да отслабнат, може да опитат да добавят една проста напитка към ежедневието си: доматен сок. Може би звучи твърде добре, за да е истина - освен ако не сте човек, който не може да понася този вкус, но има много изследвания, които потвърждават това твърдение.

Доматен сок за отслабване

По време на проучване са наблюдавани 30 жени, които са помолени да пият около 3 чаши доматен сок всеки ден, без да променят нищо друго в обичайните си хранителни и двигателни навици. Изследваните лица спазвали това правило в продължение на два месеца и според резултатите се наблюдавало значително намаляване на теглото им и на сантиметрите около талията им. По-ранно проучване от 2013 г. на British Journal of Nutrition корелира с тези резултати; то установява, че доматеният сок помага за намаляване на възпалителните медиатори, които са свързани с наднорменото тегло и развитието на диабет при жените.

Разбира се, не говорим, че доматеният сок е някаква магическа отвара, която изведнъж ще ви помогне да отслабнете без никакви други усилия; поддържането на балансиран хранителен режим и редовните физически упражнения винаги са важни за цялостното здраве. Вместо това добавянето на доматен сок към ежедневната ви консумация може да помогне на тялото ви да получи допълнителен тласък от хранителни вещества, за да ускори процесите.

Освен ако не сте напълно отвратени от идеята да пиете студени, втечнени домати веднъж дневно, трябва да признаете, че си струва поне да опитате, за да видите дали можете да получите същите резултати. Но проблемите с теглото не са единственото предимство, което чашата доматен сок може да ви донесе. Продължете, за да научите още предимства, които осигурява доматът.

Ползи за здравето от доматения сок

Проучване от 2015 г. се фокусира специално върху ползите от доматения сок за симптомите на менопаузата и сърдечносъдовите заболявания. Този път изследователите от Кеймбридж наблюдават 95 жени, всички на възраст между 40 и 60 години. След като в продължение на две седмици се въздържали от всякакви храни и напитки на доматена основа, дамите прекарали осем седмици, добавяйки към диетата си около 5 чаши несолен доматен сок.

Изследователите наблюдават тяхната скала за симптомите на менопаузата (MSS), болнична скала за тревожност и депресия (HADS) и атинска скала за безсъние (AIS) преди и след изследването. Те установили намаляване на всички симптоми на менопаузата, включително тревожността, и подобряване на сърдечното здраве с по-високи енергийни разходи в покой и сърдечна честота.

Според друго проучване, нивата на ликопен и каротин, съдържащи се в доматения сок, също могат да помогнат за намаляване на нивата на LDL („лошия холестерол“), което може да намали вероятността от сърдечносъдови заболявания. Изследователите са включили в проучването си дори кетчуп, така че е добре да помислите за това следващия път, когато обмисляте кои подправки да сложите върху бургера си.

Още: Различават ли се симптомите на диабета при жените и мъжете

За тези от вас, които обичат да водят активен начин на живот, ще се зарадвате да научите, че проучване от 2011 г. също така установява, че ликопенът помага за облекчаване на оксидативния стрес и подобрява нивата на ефективност при спортистите. Както вероятно вече сте заключили, добавянето на повече доматен сок в живота ви има толкова много потенциални ползи за здравето ви, че може да се превърне в новата ви любима напитка.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес