Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Два домашни лека, които ще ви избавят от болките в коленете

03 декември 2021, 15:35 часа

Ако мислите, че болките в коленете са проблем само за по-възрастните хора, грешите. От тях се оплакват все повече млади хора, а сред причините, които ги провокират са травми, механични проблеми и артрит.

Ставите в областта на коленете поемат основното натоварване по време на всяка физическа активност. И при наличието на проблем болковият синдром протича изключително остро. В случая освен обезболяващи и подходящ двигателен режим, помагат и някои народни средства.

Едно от тях е тинктурата от блатен петолистник.

Вземете 1 литър водка и 100 гр суха билка. Изсипете ги в подходящ съд. Настоявайте лекарството в продължение на 3 седмици на тъмно и хладно място.

Приемайте по следния начин: 1 ч. л. oт тинктурата се разтваря в 100 мл топла вода и течността се прием след хранене. Със същата настойка можете да разтриете болното място.

Ако по някаква причина не можете да приемате извлека заради съдържанието на алкохол, тогава пригответе следния лек. Залейте 1 супена лъжица от билката с 200 мл студена вода. Поставете сместа на водна баня. След като заври, оставете я да къкри поне още 20 минути. Настоявайте отварата в продължение на три дни. Пийте по 50 мл от нея през деня. Курсът на лечение продължава 10 дни.

Вторият изпитан лек е тинктурата от плодове и листа конски кестен. Това е едно от най-ефективните средства в борбата срещу заболяванията на опорно-двигателния апарат. Подходящ както за вътрешен прием, така и за компреси и масажи. Лекарството действа добре при разширени вени.

За неговото приготвяне ще са ви необходими 450 гр конски кестен и един литър качествена водка. В стъклен съд, за предпочитане бутилка с широко гърло, изсипете нарязаните на половинки кестени.

Залейте ги с водката. Тя трябва да ги покрие напълно. Настоявайте сместа за 10-14 дни на хладно и тъмно място. Разклатете тинктурата преди употреба.

Има два начина за използването на това лекарство: приемайте по 15 капки от тинктурата преди хранене или правете ежедневни компреси върху възпалените места в продължение на 3-5 месеца.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес