Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дюстабан - какво може да направим при него

21 февруари 2024, 00:17 часа

Плоскостъпието, известно още като дюстабан, е сериозен ортопедичен проблем, засягащ както деца, така и възрастни. Според тежестта на състоянието, плоскостъпието може да бъде класифицирано в три степени, като 1-ва степен се счита за най-благоприятна за лечение чрез физически упражнения.

Това са заболяванията, които се разпознават по състоянието на стъпалата

Значението на упражненията и правилната диагноза

Физическите упражнения, заедно с масажа и ортопедичните стелки, представляват ключов елемент в профилактиката и лечението на плоскостъпието. Важно е диагнозата на проблема да се направи възможно най-рано, тъй като по-ранното започване на упражненията повишава ефективността им. Дългогодишният проблем изисква постоянни упражнения, които поддържат сводовете и предотвратяват прогресирането на плоскостъпието.

Ефекти от упражненията при плоскостъпие

Упражненията, прилагани систематично, допринасят за тренирането на мускулите, поддържащи свода на ходилото. Те укрепват връзките в областта, подобряват кръвообращението и лимфоциркулацията. Също така подпомагат ставната подвижност и намаляват болките.

стъпало

Базови упражнения при плоскостъпие

  1. Повдигане на ходилата: Седнете на стол с успоредни ходила, стъпили на пода. Без да повдигате петите, повдигнете ходилата нагоре и задръжте за момент. Повторете 15 пъти.
  2. Свиване на пръстите: Седнете на стол с успоредни ходила и свийте максимално пръстите на ходилото. Отпуснете ги и се върнете в изходно положение. Повторете 15 пъти.
  3. Свиване и извиване: Седнете на стол и свийте пръстите на ходилото, извивайки ходилата навътре. Задръжте и се върнете в изходно положение. Повторете 15 пъти.
  4. Завъртане на ходилата: Седнете на стол и завъртете ходилата с палците навътре. Повторете 15 пъти.
  5. Преместване на предмети: Седнете на стол с успоредни ходила и премествайте малки предмети с пръстите на ходилото. Повторете 15 пъти за всеки крак.

Тези болести се разпознават по състоянието на стъпалата на краката

Плоскостъпието може да се преодолее с подходящи упражнения, които трябва да се изпълняват систематично. Редовният масаж и професионалното ръководство на кинезитерапевт също са от съществено значение. Приложената система от упражнения може да бъде използвана както от деца, така и от възрастни, с цел подобряване на качеството на живот и преодоляване на плоскостъпието.

Важно: Статията не замества консултацията с медицинско лице! Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти, и в никакъв случай не се самолекувайте.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес