Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дори и без уиски - за какво са полезни фъстъците

08 октомври 2024, 21:00 часа

Фъстъците са вкусни, но също така притежават множество ползи за здравето. Може би сте свикнали да ги виждате в различни форми – печени, сурови, солени, а дори и като фъстъчено масло. Нека разгледаме защо консумацията на фъстъци може да бъде от полза за вас.

Поддържат сърцето здраво

Фъстъците са отличен източник на мононенаситени мазнини, които имат ключова роля в поддържането на доброто здраве на сърцето. Те помагат за намаляване на нивата на „лошия“ холестерол, като същевременно намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това, фъстъците съдържат витамин Е, фолиева киселина и ниацин, които допринасят за здравето на сърдечно-съдовата система. Също така, антиоксидантът ресвератрол, който присъства в тях, е известен с ефекта си върху намаляването на риска от сърдечни удари.

Вредни ли са фъстъците? Ето за кои хора са!

Засилват концентрацията и мозъчната дейност

Фъстъците съдържат ресвератрол, който подобрява кръвообращението в мозъка и по този начин спомага за по-добра концентрация и мисловни способности. Проучванията сочат, че този антиоксидант увеличава притока на кръв в мозъка с до 30%, което може да намали риска от инсулт и други неврологични заболявания. Освен това, високото съдържание на ниацин във фъстъците е свързано с намален риск от когнитивни заболявания като Алцхаймер.

Подобряват състоянието на храносмилателната система

Фъстъците са богати на растителни влакна, които са важни за доброто храносмилане. Те помагат за увеличаване на добрите бактерии в червата и за поддържане на редовна работа на храносмилателната система. Това също така може да намали риска от образуване на камъни в жлъчката и да помогне за предотвратяване на рак на дебелото черво.

фъстъци

Контролират нивата на кръвната захар

Фъстъците имат нисък гликемичен индекс, което означава, че те помагат за бавното покачване на нивата на кръвната захар. Това ги прави подходящи за хора, които страдат от диабет тип 2 или желаят да поддържат стабилни нива на инсулин. Едно скорошно изследване показва, че хора, които редовно консумират малки количества фъстъци, имат намален риск от развитие на диабет тип 2 с около 27%.

Подпомагат здравето на костите

Фъстъците съдържат малки, но важни количества калций и витамин D, които са съществени за здравето на костите и зъбите. Консумацията на храни, богати на тези вещества, е особено важна за предотвратяване на остеопороза в по-късна възраст.

Ето защо шепа фъстъци на ден могат да предотвратят един куп болести

Богати на антиоксиданти

Фъстъците съдържат антиоксиданти като п-коурматична киселина, която помага за защита на клетките от вредните свободни радикали. Антиоксидантите предпазват клетките от увреждане и могат да помогнат за предотвратяване на някои видове рак. Това прави фъстъците добър избор за хора, които искат да поддържат здравословен начин на живот.

Фъстъците са изключително полезни за нашето здраве. Богати на протеини, здравословни мазнини, витамини и минерали, те имат важни ползи за сърцето, костите, мозъка и храносмилателната система. Както всяка друга храна, те трябва да се консумират умерено, за да се избегнат нежелани ефекти. Но с тяхната помощ, можете да постигнете по-добро здраве и да се насладите на един вкусен и питателен начин да се грижите за себе си.

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели и не замества консултацията със специалист!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес