Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доказано: Тези 2 напитки, които всички пием, удължават живота

12 май 2023, 16:35 часа

Учените от десетилетия търсят рецепта за дълголетие и вече са постигнали някои резултати. Оказва се, че 2 напитки, които всички ние консумираме, помагат за удължаване на живота.

2 напитки, които удължават живота

Обикновеното кафе и чаят помагат на човек да живее по-дълго. Според проучване, публикувано на уебсайта на Европейското дружество по кардиология, пиенето на чай и кафе намалява риска от сърдечно-съдова смърт с 24%.

Учени: Едва ли предполагате, че кафето е най-полезно, когато се пие с това

Повече от 130 000 доброволци на възраст 18-95 години са участвали в това проучване. Нивото на консумация на кафе или чай в проучването е оценено с помощта на въпросник, като участниците избират 1 от 3 варианта за отговор:

  • "Не консумирам"
  • "Консумирам от 1 до 4 чаши на ден"
  • "Консумирам повече от 4 чаши на ден"

През периода на проследяване (3,5 години) са регистрирани 95 смъртни случая, свързани с нарушена дейност на сърдечно-съдовата система, и 632 смъртни случая по други причини.

Учени разкриха по колко чаши кафе на ден предпазват възрастните хора от деменция

Изследователите установяват, че участниците, които консумират кафе, имат по-висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, отколкото непиещите - тенденция, която е особено изразена сред участниците, които пушат.

Според проучването сред доброволците, които не пият кафе, 17% са пушачи, а сред тези, които не пият чай - 34%. Сред тези, които консумират 1-4 чаши кафе на ден - 31% са пушачите, а 24% непушачи). Сред участниците, които консумират повече от 4 чаши кафе на ден - 57% са пушачи,  а 29% от непушачите. Участниците в проучването, които не пият кафе, са по-активни физически от тези, които пият кафе.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес