Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диета без усилия: Какво представлява правилото на чинията (и защо то работи)

02 август 2023, 08:15 часа

Когато става въпрос за отслабване, ключът към успеха е в простотата и постижимостта на задачите. В момента, в който се налага да се справяме с проблемите на организма, трябва да се стремим към нещо, което ни се получава лесно. Повечето хора обикновено знаят как да водят здравословен начин на живот, но нещо в живота им пречи. Ето защо е важно нещата да бъдат прости. Ето 5 изключително прости съвета от диетолог, които да следвате, ако искате да свалите излишните килограми, без да се подлагате на строги диети.

Метод номер едно е "правилото за 25% чиния", което според експерти трябва да стане "основно" за отслабване. Идеята е да се уверите, че 25% от чинията "идва от постен източник на протеини като пиле, сьомга или яйца". Другите две четвърти или половината от чинията трябва да са зеленчуци, а последната четвърт може да бъде сложни въглехидрати като картофи, ориз или макаронени изделия. Постните протеини са наистина важни в диетата, защото помагат за изграждането и възстановяването на мускулите и поддържат чувството за ситост за по-дълго време, като по този начин насърчават изгарянето на мазнините.

Още: Лекар разкри истината за диетата според кръвната група

Друг съвет, който диетолозите могат да следват (освен правилото за "здравословна чиния"), е да си приготвят ястия за една седмица. Ако приготвяте едно ястие, винаги приготвяйте повече храна, отколкото ви е необходима. По този начин можете да опаковате остатъците и да ги сложите в хладилника или фризера за друг ден. Това важи за всичко - от салати или супи за обяд до запеканки или поне бульон за вечеря. Това ще ви предпази от това да посягате към "удобни" храни, които може да са пълни със сол и захар.

От голямо значение е не само физическото насищане, но и процесът на хранене. Експертът подчертава колко е важно да се научим отново да забавяме темпото, докато се храним, и да дъвчем правилно. Сега хората са свикнали да правят всичко много бързо и за предпочитане вчера. Същото е и с храненето. Важно е да забавим темпото и да изключим всички екрани, включително телевизори и телефони, докато се храним. Освен че ще направите процеса по-приятен, е по-вероятно да спрете, когато се почувствате сити. Малките хапки и правилното дъвчене могат да помогнат.

Консумацията на кои храни ще ви помогне да отслабнете?

Освен това, според експертите, пиенето на много вода може да бъде ключът към загубата и поддържането на теглото. Според много експерти поддържането на хидратация е един от най-добрите начини за потискане на глада. Когато почувствате глад, първо изпийте чаша вода. Същото важи и за жените, които изпитват глад за сладко по време на ПМС. Ако останете хидратирани и поддържате високи нива на протеини в диетата си, ще спрете да изпитвате глад.

Друга важна подробност е ежедневното 30-минутно физическо натоварване. За тези, които нямат време да ходят на фитнес всеки ден, е важно да знаят, че трябва да бъдат наистина активни в продължение на 30 минути на ден. Упражненията вкъщи, разходките, почистването и други дейности ще ви помогнат. Това може да бъде ходене, йога, пилатес, плуване или каквото ви е удобно. Някои хора имат артрит или увреждане, което означава, че някои неща са невъзможни. Намерете нещо, което работи за вас, и се придържайте към него. Малките стъпки са от значение. Почти безполезно е да отидете на двучасова разходка през уикенда, особено ако след това се "наградите" с обилен обяд. Вместо това правете 30-минутна разходка всеки ден или всяка вечер. Това ще донесе повече ползи. 

Как да отслабнете бързо по естествен начин, без мъчителни режими?

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес