Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цистит – всичко за възпалението на пикочния мехур

27 декември 2019, 13:33 часа

Циститът представлява възпаление на пикочния мехур, а именно неговия лигавичен слой. Съществуват много причини, водещи до възпалението му.

Пикочният мехур в тялото действа като резервоар. Той трябва да събере достатъчно количество урина (при възрастен човек това е от 150 до 250 милилитра) и в резултат на рефлекс, подсъзнателно, да освободи тази урина. Здравият пикочен мехур произвежда до 8 литра на ден. При всякакви нарушения или възпаления, възниква заболяване известно като цистит. Пикочният мехур има няколко мембрани - лигавица, мускулатура и външната обвивка, която предпазва пикочния мехур от външни влияния вътре в тялото.

Нека поговорим за най-често срещаните:

От цистит страдат само жени – истина или не

Това не е напълно вярно. Мъжете също страдат от цистит, макар и много по-рядко от жените. Жените са по-податливи на такива заболявания, в резултат на анатомични особености. При жените уретрата е много по-къса (достига 3-4 см), за разлика от при мъжете (15-20 см). Следователно, възможността за инфекция, придружена от възпаление лигавицата на пикочния мехур у жените е много по-висока.

Има и друг начин на инфекция - хематогенен, т.е. чрез кръвта, съответно лимфогенна, в резултат на лимфните връзки.

Статистика за цистит при жени и мъже

Най-често срещаната болест в урологичната практика, е острото възпалението пикочния канал - цистит. Той се появява от всеки 100 000 души при 1000. Тази хилядна преобладава в 75% е от жени.

Какви са симптомите на цистит?

При възпаление на лигавицата на пикочния мехур, тя се свива, а съдовете се разширяват. Самата обвивка става по-свободна и със свиването на органа, може да се нарани. По този начин, понякога има урината има дори кръв. В същото време пикочният мехур не може да събере предписаното количество урина, следователно дори 25-30 милилитра, подтикват към уриниране. Тоест, първите признаци на цистит са честото, болезнено уриниране, придружено от кръв в урината.

Кога да се търси лекарска помощ

Лекар трябва да се посети на втория ден, след появата на симптомите. Случва се, така, че единият ден да има болка и често уриниране, а на втория ден да отшумяват. Това може да е показател за песъчинки, които са излезли.

Обикновено при остър цистит състоянието се влошава. Първо започва често уриниране, след това болезнено, след това постоянно възникващи позиви и дори повишена температура - до 38 и повече.

Какви инфекции предизвикват възпалението в пикочния мехур?

Има специфични полово предавани инфекции. Микротравмите по време на полов акт са едни от тях. При жените микроорганизмите могат да стигнат и в резултат на анатомичната структура. Това може да са гъбички, трихомонади, хламидия, микоплазма. Съществуват и инфекции, които живеят в организма. Такива са Escherichia coli.

В кой случай циститът не може да се избегне?

За появата на цистит трябва да има „благоприятна” ситуация. Нещо, което да наруши нормалната работа на пикочния орган. Това може да е хипотермия, отслабване на имунната система, често задържане на урина в резултат на различни обстоятелства. Такива са и предпоставка за възникване на възпаления на пикочния мехур. Възможно е да има възпалителни процеси в тазовите органи, ректума, при мъжете - простатит, уретрит, в напреднала възраст аденом на простатата. Тези заболявания, също могат да провокират появата на цистит. Възможен е и вроден фактор - това е стесняване на уретрата, разредени участъци на пикочния мехур и др.

Коя възраст е най-рискова към цистит?

Циститът няма конкретна възрастова категория. Както децата, така и учениците, така в всички по-стари поколения, могат да се разболеят.

Циститът сезонно заболяване ли е?

От късна есен, до ранна пролет, е сезонът на цистита. Хипотермията на долните крайници води до спазъм на кръвоносните съдове в таза, съответно и в пикочния мехур. Съдов спазъм мехура може да провокира задържане на урина. Когато човек задържа уринирането дълго време, пикочният мехур и кръвоносните съдове се свиват, това води до възпалението, наречено цистит.

Има ли рискова група за това заболяване?

От цистит най-често страдат хора, чиято работа и дежурство ги карат да задържат урина дълго време. Застрашени професии са продавачите, шофьорите на камиони, както и хора, които работят с анилинови бои. Тези багрила, съдържат токсини и могат да допринесат не само за появата на цистит, но и да причинят рак на пикочния мехур.

Кои други фактори могат да причинят възпаление на пикочния мехур?

Важна роля играят храната и алкохолът. Хората, които предпочитат редовно да ядат солена, пикантна, пушена храна, носят риск да отключат множество болести.

По време на периода на лечение е важно да не се злоупотребява с тези продукти.

Ако говорим за лоши навици, то към тях се отнасят тютюнопушенето и алкохола. Те също могат да са предостави за цистит.

Как се диагностицира циститът?

При съмнения за цистит е важно да се направи ултразвук на цялата пикочна система и да се вземат изследвания на кръв и урина. Цистоскопията позволява да се види вътрешната структура на уретрата и пикочния мехур. С помощта на цистоскопия може да получите много информация, която не е налична с рентгенова снимка и ултразвук.

Колко отнема лечението на цистит?

Ако няма усложнения, тогава остър цистит се лекува в рамките на десет дни. При усложнения, периодът изисква от две седмици до два месеца.

Рецидиви на цистит

Ако пациентът е страдал от цистит през пролетта, тогава вероятността да се развие такъв и през есента е голяма. Всъщност има много фактори за повторно заболяване.

Рецидиви се срещат и при жени, които използват спермициди (химикали, които унищожават сперматозоидите) като противозачатъчни.

Друг важен момент в проявата на рецидив. Микроорганизмите имат способността да прилепват към стените на пикочния мехур. Кръвта се филтрира от бъбреците, навлиза в пикочния мехур и микроорганизмите също могат да стигнат до там. И ако човек е болен, например, с възпалено гърло, тогава микроорганизмите, които са в пикочния мехур, се прилепват и започват да се размножават, като по този начин причиняват възпаление. Следователно, циститът често е усложнение, след прекарани настинки. Не е чудно, че при лечението на грип или настинки се препоръчва пиенето на много течности. Колкото повече течности се консумират по време на заболяване, толкова по-лесно може да се изхвърлят вредните микроорганизми от тялото.

Какви са методите за превенция на цистит?

Основното профилактично средство са фитопрепаратите с диуретичен ефект. Такива се намират в аптеките. Важен е приемът на диуретик, т.к. е най-бързият обмен на урина, т.е. ефект на разреждане. Колкото повече течност консумираме, през периода на лечение, толкова по-бързо става обмяната на антибиотици и по-бързо се измиват вредните микроорганизми. Важно е да се помни, че в различни форми на възпаление, се назначава съответно лечението.

Като цяло, за да обобщим, за да не се разболеете от цистит, трябва да пиете големи количество течност - 1,5-2 литра на ден. Носете удобни топли и водоустойчиви обувки, не злоупотребявайте с вредни храни и навици. Спазвайте лична хигиена. Преди и след полов контакт и при първите симптоми, потърсете медицинска помощ.

Александър Коларов
Александър Коларов Отговорен редактор
Новините днес