Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Често ви се появяват синини по тялото - лекар разкри каква е причината за това

16 декември 2022, 17:07 часа

Появяват ли ви се често синини по тялото, които не заздравяват дълго време? Ако това е така, необходимо е да се консултирате с лекар за възможни здравословни проблеми, съветва д-р Екатерина Гергесова, кандидат на медицинските науки.

Каква е причината за появата на синини по тялото? 

Експертът разкрива неочевидни причини за появата на този проблем. По-специално, д-р Гергесова отбелязва, че това може да се дължи на прием на определени лекарства.

Лекар: Кафето намалява риска от това заболяване с 65%

Например, аспиринът и ибупрофенът действат като антикоагуланти, разреждат кръвта, което прави повишава вероятността от образуването на синини. Стероидите от своя страна също изтъняват кожата.

Една от причините за честата поява на синини може да бъде болен черен дроб. 

„Появата на синини в този случай може да означава, че черният дроб е увреден, поради което не може да се справи с производството на достатъчно протеини, които насърчават съсирването на кръвта“, споделя д-р Гергесова.

Този плод чисти черния дроб и разтваря камъни в жлъчката

В допълнение, синини могат да станат по-ярко изразени поради недостиг на витамини. По-конкретно, на тялото може да липсва витамин С, който стимулира производството на колаген. Това вещество прави стените на кръвоносните съдове еластични, по-малко крехки и податливи на нараняване.

Друга възможна причина за появата на синини е липсата на витамин К, който подобрява съсирването на кръвта.

Важно: Статията не замества консултацията със специалист и не може да се използва за самодиагностика! При наличието на специфични проблеми и оплаквания не отлагайте прегледа при специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес