Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Черен пипер за дълголетие

01 март 2021, 07:25 часа

Редовната употреба на черен пипер удължава живота! Това установиха диетолозите Сара Бруер и Жулиет Келоу. Изследванията и на други учени са потвърдили това, така че фактът е неоспорим. Без да се замисляте повече може да включите черния пипер в ежедневното си меню, а ако така или иначе го използвате – засилете употребата му.

Експертите са на твърдото мнение, че черният пипер е изключително полезен за правилната работа на сърцето. Той понижава нуждата на организма от употреба на сол, която всички добре знаем колко много вреди.

Направените лабораторни тестове са показали, че този продукт е в състояние да облекчи и различни видове възпаления. А именно заради този противовъзпалителен ефект, черният пипер спокойно може да се нарече ефикасно средство против стареенето – това също е твърдение на експертите.

Когато едно възпаление се окаже доста продължително, то може да допринесе за развиването на различни сериозни здравословни проблеми, които са в пряка зависимост с възрастта. В резултат на това може да се стигне до там, че да се появят например артрит и деменция, заболяване на червата, както и дори някои от видовете рак.

Келоу и Бруер са на мнение, че едно от потенциалните предимства на черния пипер са подобряването на паметта, както и на онкологичната защита.

Ето защо, специалистите по здравословно хранене препоръчват да добавяте черен пипер и други подправки към ястието, които са изключени от съдържание на сол. По подобие на черния пипер, куркумата и джинджифила също имат противоракови свойства.

Не е случайно, че това трио - черен пипер, джинджифил и куркума се нарича "трио анти-рак". Не се колебайте, прибавяйте от тези подправки към възможно най-много и най-често към храната си. Но все пак не забравяйте, че всичко е полезно, ако бъде използвано разумно, в умерени количества. Ако бъде надвишена разумната доза, вредите може да се окажат повече от ползите.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес