Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БРОНХИТ ИЛИ ПНЕВМОНИЯ: Как да направите разликата?

28 февруари 2023, 16:44 часа

С наближаването на сезона на настинките и грипа, бързо си припомняме колко много заболявания и респираторни инфекции има. А и може да е много трудно да се разбере с какво се сблъсквате. Да вземем например бронхита и пневмонията. Тези две болести, предизвикващи кашлица, имат много общи черти в начина, по които се проявяват, но всъщност са много различни и се нуждаят от индивидуално лечение. Нито едно от тези заболявания не е забавно, а и двете могат да се превърнат в много по-голям проблем, отколкото просто досадна кашлица. И така, как точно можете да направите разликата и да разберете кога вашето заболяване е сериозно? 

Пневмония - симптоми, диагностика и лечение

КАКВО ПРИЧИНЯВА БРОНХИТ И ПНЕВМОНИЯ?

Бронхитът е инфекция на лигавицата на бронхиалните тръби, които пренасят въздуха към белите дробове, обясняват експерти. Бронхитът може да бъде остър или хроничен и често се развива след настинка или друго респираторно заболяване.

1. ОСТЪР БРОНХИТ

Острият бронхит, който често се причинява от вирус, може да продължи няколко седмици и да отшуми от само себе си. Обикновено няма дългосрочни увреждания, причинени от острия бронхит, отбелязват експерите. "Острият бронхит винаги е заразен и когато кашляте или кихате върху ръцете си, вирусът може да се разпространи върху повърхности в близост до вас, където може да бъде пренесен на друг човек, ако той докосне тези повърхности", казват те.

Бронхопневмония - симптоми и лечение

2. ХРОНИЧЕН БРОНХИТ

Друг вид бронхит е хроничният бронхит, който се случва при пациенти, които имат хронична обструктивна белодробна болест (хронично възпалително заболяване на белите дробове, което причинява затруднен въздушен поток от белите дробове) и анамнеза за тютюнопушене.

3. ПНЕВМОНИЯ

Пневмонията пък е инфекция на алвеолите, или въздушните торбички в белите дробове, които съдържат въздуха, който вдишвате. Според експерти обаче, пневмонията може да стане животозастрашаваща. "Пневмонията се причинява от бактериални организми и рядко включва вирус, което означава, че обикновено не е заразна, тъй като инфекцията е във въздушните торбички на белия дроб и не се предава на ръцете или повърхностите при кашляне", обясняват те.

Бронхит - симптоми и лечение

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА БРОНХИТА?

Хроничният бронхит може да бъде по-сериозен от острата диагноза, тъй като може да бъде причинен от вирусни или бактериални организми и обикновено се проявява през зимата. Симптомите на кашлица и отделяне на храчки могат да продължат около три месеца. За да се считат за хронични, те трябва да се връщат всяка година в продължение на поне две години.

СИМПТОМИТЕ НА БРОНХИТА ВКЛЮЧВАТ:

- Кашлица,

- Запушен нос

- Запушване на гръдния кош

- Треска

- Умора

- Мускулни болки и страдания

Остър бронхит или обикновена кашлица

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА ПНЕВМОНИЯ?

Когато някой има пневмония, въздушните торбички се изпълват с бактерии и гной, което причинява кашлица с храчки, треска, втрисане или затруднено дишане, казват експертите.

СИМПТОМИТЕ НА ПНЕВМОНИЯ МОГАТ ДА ПРОДЪЛЖАТ ДО ТРИ СЕДМИЦИ И ВКЛЮЧВАТ:

- Кашлица

- Запушване на гръдния кош

- Висока температура

- Гадене

- Втрисане

- Болка в гърдите, която се влошава при дишане

- Намален апетит

Направете това и ще забравите за кашлицата

КАК БИХТЕ МОГЛИ ДА ДИАГНОСТИЦИРАТЕ ВСЯКО ОТ ТЕЗИ СЪСТОЯНИЯ?

Като за начало нека всички се съгласим, че диагностицирането от специалист винаги е препоръчително. Както можете да видите, много от горепосочените симптоми са доста сходни, което може да доведе до объркване относно това кое състояние може да имате. Бронхитът е по-лек, казват тексперти, докато пневмонията е по-тежка и често е придружена от висока температура. Диагнозата бронхит може да бъде поставена чрез идентифициране на горепосочените симптоми, а понякога ще бъде направен назофарингеален секрет, за да се види кой вирус причинява симптомите, казват експерти. "Ако симптомите ви продължават повече от две-три седмици или ако има промяна в цвета или количеството на храчките, тогава задължително трябва да посетите вашия лекар, за да сте сигурни, че имате точна диагноза и план за лечение", казват те. Диагнозата пневмония пък ще изисква рентгенова снимка на гръдния кош, за да се види аномалията в белия дроб, където е налице пневмония, обясняват експерти.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес