Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бракът повишава шансовете да се победи ракът

12 април 2016, 09:20 часа

Пациентите с онкологични заболявания имат повече шансове да победят рака, ако имат брак, смятат учените от Калифорнийския университет в Сан Диего.

Авторите на доклада съобщават, че в изследването са използвани данни от регистъра на онкологичните болници в щата Калифорния. Анализирана е информация за около 800 000 души, диагностицирани с една от десет разновидности на ракови заболявания, които с най-голяма вероятност водят до летален изход.

Изследването обхваща пациенти, на които е била поставена диагноза между 2000 и 2009 година, а учените ги проследявали до края на 2012 г.

"Смятаме, че си имаме работа с фактори, отнасящи се в по-голяма степен към социалната подкрепа, отколкото към икономиката", казва проф. Мария Елена Мартинес, цитирана от The Guardian.

Резултатите от изследването са установили, че бракът влияе положително както на жените, така и на мъжете, но ефективността на съпружеството в борбата с рака варира в зависимост от пола, расата и етническата принадлежност. Учените са открили, че най-голям ефект оказва бракът върху пациенти нелатиноамерикански поизход.

При ергените вероятността да загинат от рак се оказала с 24% по-висока, отколкото при женените мъже, а нивото на смъртност сред неомъжените жени била със 17% над тази на омъжените.

Сега предстои учените да изяснят в какво се заключава преимуществото на съпружеството. Възможно е да става дума за социалната подкрепа – ситуации, в които единият от съпрузите позволява на другия да се справи с депресията, да го убеди да ходи на лекар при симптоми на болест или просто да му напомня навреме да си пие лекарствата, отбелязва проф. Мартинес.

Според професора това изследване подчертава доколко неомъжените и неженените пациенти се нуждаят от подкрепата на приятели, членове на семейството и лекари.

"Искаме да обърнем специално внимание на това, че по всяка вероятност такива хора може да влизат в групата на пациенти с висок риск, тоест особено уязвими", добавя Мартинес.

В коментар на работата на калифорнийските учени д-р Бернард Раше от Лондонската школа по хигиена и тропически изследвания отбелязва, че изследването е проведено преди реформата в здравеопазването и защита на пациентите в САЩ (Obamacare).

Освен това според доктора изследователите не са отчели кога пациентите може да са се оженили или развели – преди или след диагнозата, били ли са те в свободни отношения имали ли са друго заболяване освен раковото, допълва РИА Новости.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес